Mr. Kaor schreef niet alleen brieven naar Hotel Spaander

In Hotel Spaander in Volendam is een portret van Mr. Kaor onthuld, een ­Japanse man die al veertig jaar een paar keer per week dezelfde brief naar het hotel stuurt. Het is niet de enige plek waar hij naar schrijft.

Lex Boon
Het portret van Mr. Kaor, gemaakt door Rinus van Hall, aan de wand van Hotel Spaander in Volendam. Beeld Lin Woldendorp
Het portret van Mr. Kaor, gemaakt door Rinus van Hall, aan de wand van Hotel Spaander in Volendam.Beeld Lin Woldendorp

"Het is twintig jaar geleden, maar ik herkende de brieven meteen," zegt Peter Noldus, die eind december in Het Parool een verhaal las over de mysterieuze Japanse man die al ­decennialang dezelfde brief naar het Volendam hotel stuurt.

"Toen ik in de jaren negentig een kunsthandel in de Kalverstraat had, kwamen ze ook binnen. Met exact dezelfde tekst: 'Dear Sirs, how are you and how is the ­weather'."

Zoektocht
Erik van der Linden, beheerder van Camping Vliegenbos, is blij dat hij nu een gezicht heeft bij de brieven die al een paar jaar bij hem binnenkomen. "Ik dacht altijd dat er ergens in Japan een kopieermachine stond te draaien, maar nu weet ik dat het echt is. En dat er een bijzondere man achter zit."

"Toen ik hier 25 jaar geleden kwam werken, kregen we de brieven al," zegt Eelco Douma van het Ambassade ­Hotel op de Herengracht. "Exact ­dezelfde tekst, iedere keer. Ik heb vaak nagedacht over wat de fascinatie van de man was, maar ver kwam ik daar niet mee."

Ook Hotel Abba op de Overtoom en Hotel Sint Nicolaas in de Spuistraat hebben laten weten de brieven van Mr. Kaor Yamamoto te herkennen.

Na een lange zoektocht speurde Het Parool de brievenschrijver vorig jaar op. De 64-jarige man bleek geen duidelijke reden te hebben waarom hij de brieven schrijft, anders dan dat zijn verjaardag op de 22ste is (en de V van Volendam de 22ste letter van het alfabet is).

Herinnering
Heel verrassend is het dan ook niet dat er weinig logica lijkt te zitten achter de plekken waarvan nu bekend is dat zij de brieven ontvangen. Ook wisselt de frequentie.

De onthulling van het schilderij Beeld Lin Woldendorp
De onthulling van het schilderijBeeld Lin Woldendorp

Het Ambassade Hotel heeft in de afgelopen 25 jaar rond de 15 brieven ontvangen, bij camping Vliegenbos kwamen ze tot een half jaar geleden een keer per maand binnen. Dat is allemaal niet zo veel vergeleken met Hotel Spaander, waar er nog steeds wekelijks een paar op de mat vallen.

Hoteldirecteur Chris Noordstrand is blij dat hij de brievenschrijver nu met een schilderij kan eren. "Het is een mooie herinnering aan het feit dat misschien niet alles een reden hoeft te hebben."

Lees terug: Veertig jaar schreef hij vanuit Japan naar Volendam, maar waarom? en Lex Boon over de mysterieuze Mr. Kaor: 'Een droomverhaal'

De Japanse kunstenaar Kaoru Yamomoto, Rinus van Hall, journalist Lex Boon en Chris Noordstrand Beeld Lin Woldendorp
De Japanse kunstenaar Kaoru Yamomoto, Rinus van Hall, journalist Lex Boon en Chris NoordstrandBeeld Lin Woldendorp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden