Plus

Moxyhotel doet alles anders: de directeur is een ingenieur

Hotels bij de vleet in Amsterdam. Maar de eerste Nederlandse Moxy in West wil het met onervaren personeel nét even anders doen. 'Ik hoop over een jaar een goede hoteldirecteur te zijn.'

Herman Stil
Directeur Gus Maussen: 'Ik vind het ook opmerkelijk dat ik hier nu zit.' Beeld Charlotte Odijk
Directeur Gus Maussen: 'Ik vind het ook opmerkelijk dat ik hier nu zit.'Beeld Charlotte Odijk

'Coming Soon' staat op de condoomverpakking, prominent naast het roze schrijfletterlogo van Moxy. De preservatieven zijn bedoeld als personeelslokkertje voor het eerste Nederlandse ­hotel van de Amerikaanse keten in de Hout­haven in West.

Moxy is op zoek naar zo'n zestig medewerkers. Géén ervaring in de hotellerie is een pre, tatoeage of piercing geen taboe. "We willen vooral niet conventioneel zijn," zegt hoteldirecteur Gus Maussen.

"We zoeken mensen die ongedwongen een praatje maken; die passen bij onze doelgroep. En als ze niet weten hoe een reserveringssysteem werkt, leren we ze het."

Stoomcursus
Moxy is onderdeel van één van de grote ­hotelreuzen in de wereld, Marriott, dat niet echt bekend staat om zijn frivoliteiten. Oprichter Willard Marriott zocht zijn personeel bepaald niet met condooms.

De afwijkende baanbeschrijving is ook van toepassing op de hoteldirecteur. Amsterdammer Maussen heeft nog nooit in een hotel gewerkt. Andersom; weinig hotels zullen een ingenieur als directeur hebben.

Toch is de 49-jarige Amsterdammer baas van 120 nieuwbouwkamers in de Houthaven - plus de 60 langverblijfappartementen van Marriottmerk Residence Inn in hetzelfde pand. "Ik dacht: ik solliciteer gewoon."

Drie maanden duurde zijn stoomcursus bij het Amerikaanse Marriott. "Alles gedaan; achter de balie, bedden opgemaakt, eten geserveerd. Het was een spoedcursus. Ik weet nog niets van hotels. Ik kom van buiten het wereldje en heb nog veel te leren." Binnenkort volgt meer training; een team uit de VS komt naar Amsterdam om al het personeel te 'moxyfien'.

Audiotours
Tot voor kort produceerde Maussen jarenlang audiotours en tourapps in alle wereldtalen voor musea, toerismebedrijven en attracties. Eerst in loondienst van de mondiale audiogidsmarkt­leider, vier jaar geleden op eigen benen.

Hij had radio-ervaring opgedaan bij AmsterdamFM en werd gevraagd een audiotour te maken voor het Van Gogh Museum, waar hij in 2004 al het vrijdagavondvertier opzette.

"Het Van Gogh had toen het probleem dat het prachtige wisseltentoonstellingen samenstelde maar dat de meeste bezoekers van buiten de stad op de vaste collectie afkwamen. De vraag was: hoe trekken we meer Amsterdammers? Met de vrijdagavondopenstelling, met dj's, optredens en acteurs, lukte dat."

Het was een van de twaalf ambachten die hij na zijn studie industrieel en aan de TU Delft versleet. "Ik kwam direct bij een grafisch bureau terecht. Na twee jaar vroegen ze me voor een directiefunctie. Dat benauwde me zo, dat ik ontslag heb genomen en een half jaar naar Kaapstad ben gegaan."

Terug in Amsterdam was het werk zoeken geblazen. Winkelmanager werd het, bij Gary's Muffins in de Jodenbreestraat, assistent-restaurantmanager op Schiphol, manager gastrelaties bij de Floriade 2002 en toen via een collega daar, evenementenorganisator bij het Van Gogh. "Ik zat daar twee maanden toen iemand zei: 'Die Maussen, is die niets voor audiotours?'"

Nieuwe generatie hotelgasten
Managementervaring genoeg dus, concludeert hij, zelfspottend zijn cv doornemend in een van de meetingzalen op de bovenste verdieping van het nieuwbouwhotel. "Ik vind het ook opmerkelijk dat ik nu hier zit."

Maar hij begrijpt het wel. Moxy móét anders zijn. "Moxy is het antwoord van Marriott op de veranderingen in de hotelmarkt. Het is een poging aansluiting te vinden bij een nieuwe generatie hotelgasten. Mensen die zoeken naar levendigheid, saamhorigheid en minder kijken naar waar een hotel staat, of wat er allemaal in de hotelkamer te doen is."

Dus is de bar in de lobby meteen de receptie en is het restaurant, een verdieping hoger, meteen ontmoetingsplek. Er zijn een zwembad en een spa - uitgebaat door het Amsterdamse The Athletic Club. Voor de deur komt een terras.

Met de hotellocatie op de kop van de Danzigerkade ligt het Moxy ver weg van het binnenstadgekrioel. De kamers kijken uit over het Noordzeekanaal, de sojaoverslag van Cargill of het hoofdkantoor van PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein), die momenteel zijn campus zo ongeveer om het nieuwbouwhotel heen bouwt.

"Voor Moxy is de Houthaven een prima locatie, met al die spannende bedrijven," zegt Maussen. "Er gaat nog van alles veranderen. Ik woon al twintig jaar op het Java-eiland. Daar was het in het begin ook zo."

Een proefkamer in het nieuwe Moxyhotel, dat in december opengaat. Beeld Charlotte Odijk
Een proefkamer in het nieuwe Moxyhotel, dat in december opengaat.Beeld Charlotte Odijk

Een Ikeahotel, zonder Ikeameubilair

Een Ikeahotel, zo werd Moxy vier jaar geleden bij de lancering in de media neergezet. Maar dat betekent niet dat Moxy helemaal vol komt te staan met meubilair van het warenhuis; het is een deel van de financiering die van Ikea komt.

Een aanzienlijk deel van de Moxy's zal in handen zijn van Vastint, de vastgoedtak die tot vorig jaar onder Inter Ikea viel, de holding waar ook de woonwarenhuizen onder vallen. Vastint is nog altijd nauw betrokken als vastgoedontwikkelaar van inmiddels acht Europese hotels - en nog eens twintig in de pijplijn.

Thuisstad Amsterdam is daar niet bij. Het Moxypand in de Houthavens wordt ontwikkeld door het Amsterdamse Heren2 en uitgebaat door de Britse hotelexploitant Cycas - dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden