PlusMijn Amsterdam

Mourad El Otmani: 'De stad kan best wat kindvriendelijker worden'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Mourad El Otmani, oprichter van jongerenplatform Young Amsterdam.

Josien Wolthuizen
'Bij slagerij Kaddour hebben ze verstand van zaken. Een aanrader voor een barbecue' Beeld Tammy van Nerum
'Bij slagerij Kaddour hebben ze verstand van zaken. Een aanrader voor een barbecue'Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam

"Dat was 7 december 1982, de dag waarop ik werd geboren in de Rapenburgerstraat. Niet lang daarna zijn we naar Noord verhuisd. Ik voelde me daar opgesloten. Als kind was ik echt een avonturier. In het Vliegenbos konden we slootjespringen, maar verder verveelde ik me. Op een gegeven moment volgde ik met een vriend het fietspad over de Schellingwouderbrug. We kwamen in Oost en zagen voor het eerst in ons leven een tram. Er ging een wereld voor me open. Ik kwam eigenlijk nooit aan de overkant van het IJ."

Mijn buurt

"Ik woon sinds drie jaar bij het Belgiëplein in Sloten. Een heerlijk rustige buurt, maar tegelijkertijd is het vijf minuten van de drukte in Slotervaart en Osdorp."

Beste restaurant

"Porto Marina is een fantastisch tapas- en visrestaurant, waar de gerechten op Mediteraanse wijze worden bereid. Er zat er altijd al een op de Kinkerstraat, maar sinds kort zit er ook een vestiging om de hoek bij het Sierplein in Slotervaart."

Restaurant Porto Marina Beeld Tammy van Nerum
Restaurant Porto MarinaBeeld Tammy van Nerum

Favoriete Amsterdammer

"Johan Cruijff. Daar kan ik niet onderuit. Ik zou ook wel André Hazes of Eberhard van der Laan willen zeggen, maar Cruijff springt er echt uit. Naast dat hij een ­fantastische sporter was, waren zijn visie en eigenwijze manier van denken ontzettend inspirerend."

Park

"De Sloterplas. Dat vind ik een heerlijke plek om te sporten en te relaxen. Het ­uitzicht over heel Nieuw-West van de ­Oostoever tot aan Osdorp is prachtig, vooral bij zonsondergang."

De Sloterplas Beeld Tammy van Nerum
De SloterplasBeeld Tammy van Nerum

Ik voel me Amsterdammer omdat...

"Altijd als ik Amsterdam uit ben, wil ik zo snel mogelijk terug. Het voelt hier zo ­vertrouwd. Als ik over de grachten loop, denk ik altijd: wat een heerlijke stad."

Wil niet dood gevonden worden

"In Geuzenveld. Die wijk is grauw en ­verpauperd. Enorm deprimerend. De bewoners gedragen zich daar ook een beetje naar. Nee, Geuzenveld is geen goed visitekaartje voor Amsterdam."

Amsterdam voor kinderen

"Ik heb drie kinderen in de leeftijd van vier maanden tot vier jaar. Ik vind dat de stad best wat kindvriendelijker kan worden. Als ik naar een goede speeltuin wil, moet ik echt googelen waar ik die kan vinden. Vroeger had je speeltuinen met een kabelbaan en een zandbak waar je uren zoet kon zijn. Nu hebben de meeste speeltuinen alleen een glijbaan en klimrek. Zonde."

Speciaalzaak

"Slagerij Kaddour. Die zal altijd al in Noord, maar sinds kort is er ook een vestiging op Tussen Meer. Het is een van de weinige kwaliteitshalalslagers. De meeste halalslagers zijn halve supermarkten, maar Kaddour is meer zoals een Keur­slager. De mensen die er werken, hebben verstand van zaken en weten hoe je een stuk vlees moet snijden. Echt een aan­rader voor als je wilt barbecueën."

Slagerij Kaddour Beeld Tammy van Nerum
Slagerij KaddourBeeld Tammy van Nerum

Wil altijd nog

"Een geschiedenistoer door de stad maken en dan vooral door de wijken buiten het centrum. Het lijkt me supergaaf om verhalen achter de monumenten en gebouwen te horen die ik nog niet ken. Als Amsterdammer is het belangrijk om de identiteit van de stad te kennen."

Kerk

"Als monument vind ik de Westerkerk heel mooi, maar als religieus gebouw ga ik voor de moskee op de Postjesweg. Ik ga er nog steeds heen. Ik ken de mensen die er komen al heel lang, dat maakt het een belangrijk stukje van mijn identiteit."

Beste uitzicht

"Vanaf het Ramada Hotel. Ik maak er wel eens afspraken. Dan kan ik meteen onze stad laten zien."

Mooi van lelijkheid

"Als je vanaf de A4 over de Anderlechtlaan naar Sloten rijdt, kom je een rotonde tegen met daarop een enorm ding waarvan je nooit weet of het nou een konijn of een eikel is. Misschien is het iets wat ertussen-in zit. Het is een heel raar ding, maar ik ben het toch gaan waarderen. Ik rijd er altijd langs als ik naar huis ga. Het is een soort herkenningspunt geworden."

Kunstwerk op de rotonde in west Beeld Tammy van Nerum
Kunstwerk op de rotonde in westBeeld Tammy van Nerum

Beste plek om te sporten

"Ik sport bij Medico in het Olympisch ­Stadion. Maar m'n broer gaat boos worden als ik zijn boksschool niet noem: El Otmani Gym."

undefined

Dieren in Amsterdam

"Ik heb een jaarabonnement op Artis. Ik ga er regelmatig heen met mijn kinderen. Ze zijn echt opgegroeid met dieren en vinden het heerlijk om ernaartoe te gaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden