Motorrijder klaagt uitgever aan na gebruik foto

Een getatoeëerde motorrijder uit Starnmeer eist dat het boek 'Platter & Dikker' van Henk Hofland en fotograaf Roel Visser uit de handel wordt genomen. Hij staat zonder zijn medeweten of toestemming afgedrukt in het boek, waarin Hofland de vraatzucht en hufterigheid van de hedendaagse Nederlander beschrijft en Roel Visser dat in beeld brengt.

Quax is lid van motorclub Satudarah in Noord-Holland. © ANP Beeld
Quax is lid van motorclub Satudarah in Noord-Holland. © ANP

De zwaarlijvige Marcel Quax heeft een kort geding aangespannen tegen uitgever Bas Lubberhuizen, nadat deze eerder op zijn eis tot een schadevergoeding van vijfduizend euro niet was ingegaan. Quax voelt zich door publicatie van zijn foto aangetast in eer en goede naam en noemt het een inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. 'Door de publicatie wordt een koppeling gelegd tussen a-socialen, hufters, agressievelingen, hebzuchtigen en Quax. Dat zijn kwalificaties waarin Quax zich op geen enkele wijze herkent en waarmee hij niet geassocieerd wenst te worden,' aldus de dagvaarding.

Satudarah
Quax, die lid is van motorclub Satudarah in Noord-Holland, kwam enige jaren geleden, toen nog zonder gezichtstattoes, in het nieuws als de zwaarste man van Nederland. Hij woog op zeker moment 336 kilo, als gevolg van een eetverslaving. Hij verscheen in tv-programma's van Willibrord Frequin en Ton van Royen die, met wisselend succes, probeerden hem te laten afvallen door hem een maagband te bezorgen en naar de sportschool te begeleiden. Quax liet zijn massieve lichaam, gehuld in zwembroek, filmen op het strand.

Nu voelt hij zich door publicatie van de foto, vermoedelijk gemaakt tijdens een motortreffen in Rotterdam, belachelijk gemaakt en te schande gezet. Hij wordt 'op negatieve wijze' neergezet in het boek, waarin het hedendaagse consumentisme en exhibitionisme door de schrijver en de fotograaf aan de kaak worden gesteld. Maar door hem neer te zetten als een a-sociale hufter, aldus de advocaat van Quax, overschrijdt Lubberhuizen de grenzen van het betamelijke. Het kan niet zo zijn, meent hij, dat ongevraagd foto's worden gepubliceerd die de mening van auteur en fotograaf weerspiegelen, zonder dat acht wordt geslagen op de 'redelijke belangen' van mensen als Quax.

'Schaamteloos & ordinair'
Fotograaf Visser heeft in een aflevering van De Wereld Draait Door zijn afkeer laten blijken van de geportetteerden; hij noemde ze 'schaamteloos, plat, ordinair en stijlloos'. Het programma, waarin de omstreden foto ook te zien was, is door een miljoen mensen bekeken en sindsdien wordt Quax voortdurend 'in negatieve zin' aangesproken. Het boek moet, zo luidt de eis, uit de handel, met een dwangsom van duizend euro per dag. In kort geding verlangt Quax nu een schadevergoeding van tienduizend euro.

Volgens schrijver Henk Hofland is het boek niet meer dan een etnografie van een deel van het Nederlandse volk. 'Daar is niks beledigends aan.' De uitgever wil niet zeggen hoeveel exemplaren van het boek inmiddels zijn verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden