Motorclubs bij misdaadoverleg Tweede Kamer

Een vertegenwoordiging van de motorclubs Veterans en Black Sheep bezoekt donderdag een overleg in de Tweede Kamer over georganiseerde misdaad. Beide clubs ageren al sinds 2012 tegen uitlatingen van politie en justitie dat ze zouden behoren tot de 'criminele motorclubs''.

Motorclubs Veterans en Black Sheep ontkennen dat ze iets te maken hebben met criminele activiteiten Beeld anp
Motorclubs Veterans en Black Sheep ontkennen dat ze iets te maken hebben met criminele activiteitenBeeld anp

Daarmee beschadigen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie de clubs onterecht, menen de Veterans en Black Scheep. Ze ontkennen stellig dat ze iets te maken hebben met criminele activiteiten.

In september vorig jaar deden de motorclubs daarom aangifte tegen toenmalig politiebaas Gerard Bouman. Onlangs hebben ze een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hun advocaat Michael Ruperti wijst er in de klacht op dat het ministerie in verschillende officiële documenten en Kamerbrieven aangeeft dat de overheid bezig is met een geïntegreerde aanpak van zogenoemde OMG's (Outlaw Motorcycle Gang). De overheid rekent de Veterans en Black Sheep openlijk tot die groep.

"Door het moedwillig stigmatiseren bij het publiek zijn hun eer en goede naam onherstelbaar beschadigd," benadrukt Ruperti. "Daarnaast maakt de overheid zich schuldig aan het al dan niet doelbewust onjuist informeren van de Tweede Kamer en het publiek over deze motorclubs."

De Veterans geven aan dat de club en alle individuele leden de wetten en regels in Nederland respecteren. Ruperti: "De club bestaat uit alleen maar veteranen die zich tijdens verschillende buitenlandse missies in Cambodja, Libanon, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali hebben ingezet voor vrede en veiligheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden