Motief voor moord op oprichter The Sand is nog een raadsel

Het is de recherche nog een raadsel waarom Aytas Göraler (39) zaterdagavond rond half elf op de Slauerhoffstraat in Amsterdam Nieuw-West is doodgeschoten. Veel omwonenden zagen de schietpartij gebeuren.

Paul Vugts en Merel Straathof
null Beeld anp
Beeld anp

Aytas Göraler was tot 2009 eigenaar van club The Sand in Westpoort - bekend om zowel dancefeesten als kickbokstoernooien. Hij had die club met Atilla Önder, een bekende Turks-Amsterdamse crimineel. Önder, in het milieu 'Atti' genoemd, zit al jaren in Turkije in de cel vanwege zijn rol in een reeks onderwereldmoorden en in de drugshandel.

Net jarig
Het is de recherche nog een raadsel waarom Göraler zaterdagavond rond half elf is doodgeschoten. Volgens buren was hij net jarig geweest en had hij dat met zijn vrouw en twee jonge kinderen gevierd bij zijn schoonouders. Toen ze tegen half elf wilden vertrekken en Göraler met zijn zoontje van anderhalf op zijn arm de kofferbak van zijn auto had geopend, werd hij verrast door een man die vrijwel meteen op hem begon te schieten.

Omwonenden hoorden geschreeuw terwijl de onbekende man Göraler drie keer van dichtbij in zijn hoofd zou hebben geschoten. Toen hij al met zijn zoontje op de grond lag, zouden nog zeker drie schoten zijn gelost. De dader zou in de richting van de Frans Bastiaansestraat zijn gerend, waar een vluchtauto klaarstond. Zijn dochter van acht stond erbij toen haar vader werd geliquideerd.

Bruine schoenen
Een buurman hoorde het dochtertje tot in detail beschrijven hoe de schutter er volgens haar uit zag. 'Ze zei dat hij een muts droeg en bruine schoenen. Na de schietpartij hebben de schoonouders de kinderen direct mee naar binnen genomen.' Voor zover bekend is het zoontje niet gewond geraakt.

In de Slauerhoffstraat, waar aan één kant eengezinswoningen staan en aan de andere kant flats, waren veel buren snel op de hoogte van de schietpartij. 'Ik dacht eerst dat jongetjes uit de buurt nog wat vuurwerk afstaken, dat leek logisch,' zegt een buurvrouw. 'Pas later hoorde ik van een directe buurvrouw het hele verhaal.'

De politie bevestigt het relaas van buren in grote lijnen, maar gaat niet in op details.

De liquidatie van Aytas Göraler is het vijfde
geruchtmakende incident in twee weken

27 december De 34-jarige Serviër Dalibor Spacic wordt neergeschoten en sterft in de Sieg Vaz Diasstraat in Slotermeer; de politie arresteert een Amsterdammer van 19.

1 januari Directeur Rob Zweekhorst van de Amsterdamse GGZ-instelling inGeest wordt op straat doodgeschoten in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs.

3 januari De uitbater van coffeeshop City Hall, OZ Voorburgwal, ligt dood in zijn zaak.

4 januari De politie vindt een dode man in een woning in de Orteliusstraat.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden