Update

Motief Karst T. blijft onduidelijk

Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden. Foto ANP Beeld
Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden. Foto ANP

APELDOORN - De zes conclusies uit het rapport van de Nationale Recherche over de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn:

- Er zijn aanknopingspunten die doen vermoeden dat Karst T. een aanslag wilde plegen gericht op leden van het Koninklijk Huis. Of deze ook daadwerkelijk was gericht tegen het leven van leden van de koninklijke familie kan echter niet onomstotelijk worden vastgesteld.

- De dader, Karst T., wilde zeer waarschijnlijk met zijn auto de bus van de koninklijke familie raken.

- Het was een eenmansactie waarvoor slechts enkele voorbereidingen zijn getroffen.

- Het is aannemelijk dat Karst T. niet heeft geweten dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij voor zijn laatste rit vanaf de Bosweg vertrok. Het is niet vastgesteld of hij tijdens de rit over de Jachtlaan het publiek op de kruising heeft gezien.

- Karst T. heeft geen actie ondernomen om een aanrijding met het publiek op de kruising te voorkomen.
- Het is onwaarschijnlijk dat Karst T. vanuit een bepaalde ideologie of levensbeschouwing tot zijn daad is gekomen.

Motief
Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem-Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, maar hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. Dat heeft de Nationale Recherche vrijdag gemeld.

T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen.

Familie en vrienden typeren T. als antiburgerlijk en anti-alles, zo staat in het rapport van de recherche. Documenten, boeken, aantekeningen en tatoeages suggereren wel een affiniteit met rechts-radicale ideeën. Zo verdiepte Karst T. zich in de oude Noordse volkeren en in het runenschrift. Ook las hij werken van Nietzsche en Celine, maar ook heel andere dingen, aldus de Nationale Recherche.

''De conclusie is dat T. waarschijnlijk niet een bepaalde levensbeschouwing of ideologie aanhing die voor hem als inspiratiebron of legitimatie diende voor een aanslag'', staat in het onderzoeksrapport naar de aanslag op Koninginnedag.

Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden.

Eenmansactie
De aanslag op leden van de koninklijke familie was de daad van één man. Karst T. heeft geen hulp gehad bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval op Koninginnedag in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van de Nationale Recherche (NR), dat vrijdag openbaar werd gemaakt.

De dader had slechts enkele voorbereidingen getroffen, aldus de NR. Het is volgens de recherche aannemelijk dat T. niet wist dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij vanaf de Boslaan vertrok voor de fatale rit. Al rijdend heeft T. een aantal keren geclaxonneerd, maar nooit heeft hij snelheid geminderd, blijkt uit het onderzoek. Technisch onderzoek heeft niet laten zien dat hij heeft geremd.

Karst T. reed 112 kilometer per uur toen hij op 30 april de afzetting langs de route raakte. Dat blijkt uit technisch onderzoek, zo staat te lezen in het vrijdag gepresenteerde onderzoek van de Nationale Recherche. Voorafgaande aan zijn dodemansrit is hij tweemaal gezien door getuigen, onder meer op de plek waar later de aanslag zou gebeuren.

Op 30 april werd Karst T. al om half elf op de kruising van de Loolaan en Jachtlaan gezien. Volgens een getuige leek het alsof hij familie zocht. Op dat moment stond het publiek alleen langs de kant van de weg en niet op de kruising.

Een uur werd de pleger van de aanslag gezien bij de Bosweg, waar de zwarte Suziki Swift stond. Mogelijk heeft hij in de tussentijd de koninklijke stoet geobserveerd. Karst T, die de buurt goed kende omdat hij van 1999 tot 2004 in Apeldoorn woonde, had een verrekijker bij zich. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden