Motie van wantrouwen voor premier Rutte om uitstel verdrag Oekraïne

Premier Mark Rutte kreeg dinsdagavond een motie van wantrouwen aan zijn broek, omdat hij weigert het associatieverdrag met Oekraïne definitief in de prullenbak te gooien. Rutte wil proberen het verdrag zo aan te passen dat het toch geratificeerd kan worden.

Rutte wil proberen het verdrag zo aan te passen dat het toch geratificeerd kan worden.Beeld anp

Dat kan nog tot het najaar duren. Volgens Kamerlid Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren breekt Rutte daarmee zijn belofte om vóór de zomer uitsluitsel te geven. "Dat is een schoffering van de kiezer. Nee is nee." Hij diende de motie van wantrouwen in.

Daarover werd hoofdelijk gestemd, maar er waren niet genoeg Kamerleden aanwezig om de stemming geldig te laten zijn. Woensdagochtend is opnieuw gestemd. Naast Bontes/Van Klaveren steunden SP, PVV, de Partij voor de Dieren en 50Plus de motie, maar dat was niet genoeg voor een meerderheid.

Volgens Rutte zijn de kiezers die op 6 april bij het referendum tegen het verdrag met Oekraïne hebben gestemd 'net zo geïrriteerd' als blijkt dat de overige 27 EU-lidstaten via een andere weg toch de zaken uit het verdrag regelen. "De nee-stemmers willen niet dat Nederland niet meedoet, zij willen het hele verdrag niet. Als dat er toch komt, voelen ze zich bekocht."

Onderhandelen
Daarom wil hij de 'komende weken en maanden' onderhandelen over een manier om aan de zorgen van de kiezers tegemoet te komen. Dan gaat het over een mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne, extra geld naar Oekraïne en of militaire samenwerking ook betekent dat Nederland garant moet staan voor het aanpakken van de veiligheid in het land. Rutte zou deze zaken mogelijk in een 'juridisch bindend document' willen vastleggen.

De oppositie verdenkt het kabinet er al langer van om in Brussel naar mogelijkheden te zoeken om het verdrag toch te ratificeren. Zij willen juist dat Rutte haast maakt met zijn reactie op het Oekraïnereferendum. Rutte beloofde immers na 6 april dat hij de uitslag ervan direct na het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk zou aankaarten in Brussel.

Vóór de zomer zou hij dan met een besluit komen. De naderende Brexit is een feit en de zomer is ook al ingetreden, meent de Kamer. Waar blijft dan het kabinetsbesluit? Volgens Rutte was er door de aandacht voor de Brexit 'niet veel belangstelling' om over Oekraïne te spreken.

Referendum
De uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk werd tijdens het debat ook besproken. Volgens Rutte moet de EU een uitvoerende instantie worden die teruggaat naar de kerntaken: bestrijding van terreur, aanpak van vluchtelingenprobleem en het creëren van banen voor 'onze welvaart'.

"De regels moeten overal worden nageleefd, het speelveld moet voor iedereen gelijk zijn." In Brussel is vorige week al besloten om 'te bezinnen' op de eigen toekomst. Dat wordt volgens Rutte 'een stap voor stap proces'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden