Motie van wantrouwen tegen wethouders Landsmeer

De gemeenteraad van Landsmeer zal vanavond naar alle waarschijnlijkheid een motie van wantrouwen aannemen tegen de wethouders Franklin Monteban (VVD) en Mark Jan Prins (PvdA).

Patrick Meershoek
Viskraam in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuis. Beeld Jean-Pierre Jans
Viskraam in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuis.Beeld Jean-Pierre Jans

Dit is de verrassende ontknoping van de bestuurscrisis in Landsmeer, die in de afgelopen weken leidde tot het vertrek van burgemeester Astrid Nienhuis en, na massale protesten uit de bevolking, de raadsleden Wienhar Smedeman en Paul Welzenbagh van de VVD.

De vervangers van de laatste twee, Richard Quakernaat en Tanja van Mil, staan naar verluidt aan de kant van de burgemeester en zullen vanavond de motie van wantrouwen van de oppositie tegen de wethouders steunen. Daarmee verliest de coalitie van VVD en PvdA haar meerderheid.

De twee coalitiepartijen namen vorige maand een motie van wantrouwen aan tegen Nienhuis, de burgemeester die na haar aantreden eind vorig jaar al snel in aanvaring kwam met de wethouders. De procedure vereist dat de raad dat besluit nog eens bevestigd. Dat zou vanavond gebeuren, tijdens een besloten vergadering in aanwezigheid van commissaris van de koningin Johan Remkes.

In plaats daarvan lijkt het omgekeerde te gebeuren. In de besloten vergadering zal een meerderheid van de raad de motie van wantrouwen tegen Nienhuis van tafel halen. Als de wethouders de eer niet aan zichzelf houden, zal aansluitend in een openbare vergadering een motie van wantrouwen tegen de wethouders worden ingediend, en waarschijnlijk met acht tegen zes stemmen worden aangenomen.

Het gedwongen vertrek van de beide wethouders zal vermoedelijk leiden tot de komst van een nieuwe coalitie zonder de PvdA. Binnen de fractie van de VVD steunt een meerderheid de burgemeester, bij de PvdA staan alle vier fractieleden aan de kant van de wethouders.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden