Motie van wantrouwen tegen Van Rijn om pgb

Het vertrouwen in staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid is tanend. SP en PVV, 50-Plus en Partij voor de Dieren hebben het vertrouwen in de staatssecretaris opgezegd naar aanleiding van de chaos rond de pgb's. De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer houdt overigens vertrouwen in de werkwijze van Van Rijn. De motie van wantrouwen blijft dan ook zonder gevolgen.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer houdt overigens vertrouwen in de werkwijze van Van Rijn. De motie van wantrouwen blijft dan ook zonder gevolgen.

Het is wel de eerste keer dat fracties het vertrouwen opzeggen in Van Rijn die verantwoordelijk is de grote hervorming van de langdurige zorg.

Aanleiding voor het opzeggen van het vertrouwen is de chaos rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Hulpbehoevenden kunnen daarmee zelf zorg financieren. Vroeger werd het budget aan de hulpbehoevenden uitbetaald maar dat bleek fraudegevoelig. Nu moet de hulpbehoevende contracten met hulpverleners laten goedkeuren door zorgkantoren of de gemeente en vervolgens indienen bij de SVB. Die betaalt dan de hulpverlener.

De uitbetaling van 237 duizend contracten stelt de SVB voor problemen. Over januari zijn nu 207 duizend contracten uitbetaald, over februari 149 duizend. Tienduizenden hulpverleners en instellingen zijn hierdoor in financiële problemen gekomen. Enerzijds omdat de SVB niet is toegerust op de nieuwe taak, anderzijds omdat de paperassen niet compleet worden ingeleverd, terwijl de pgb-houder dat zelf niet in de gaten heeft.

Renske Leijten. Beeld ANP
Renske Leijten.Beeld ANP

Klachten

De Kamer hoort nog te veel klachten. Soms van mensen die het hele jaar nog geen geld hebben gezien. 'De staatssecretaris is doof voor de problemen en moddert maar voort', aldus Renske Leijten (SP). 'Alle kritiek en commentaar glijdt van hem af', meent Karen Gerbrands (PVV) die er ook geen vertrouwen meer in heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden