Motie van wantrouwen dreigt voor Plasterk

Een deel van de oppositie zal vandaag naar verwachting een motie van wantrouwen indienen tegen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Die moet zich samen met zijn collega Jeanine Hennis (Defensie) in de Tweede Kamer verantwoorden over de gang van zaken rond het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoongegevens.

Redactie
Minister Ronald Plasterk. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk.Beeld anp

Ingewijden verwachten dat SP, CDA, PVV en GroenLinks met een motie tegen de PvdA-minister zullen komen. In het openbaar wilden deze partijen daarover voor het debat geen mededelingen doen. SP-leider Emile Roemer noemde wel 'de kans levensgroot dat het een heel zwaar debat wordt voor Plasterk'.

Mocht de motie ook worden gesteund door de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, dan wordt de politieke positie van Plasterk zeer wankel.

Nederlandse veiligheidsdiensten
Plasterk zei op 30 oktober in het tv-programma Nieuwsuur dat de Amerikanen Nederlandse telefoondata hadden onderschept. Enkele weken later kwam hij er - samen met Hennis - achter dat Nederlandse veiligheidsdiensten data hadden verzameld en aan de VS doorgespeeld.

Minister Jeanine Hennis van Defensie zei voorafgaand aan het debat dat ze er veel vertrouwen in heeft. 'We hebben ons goed voorbereid en we gaan alle vragen van de Kamer zo goed mogelijk beantwoorden.'

Ook PvdA-leider Diederik Samsom ziet het debat met vertrouwen tegemoet. Hij is tevreden over een brief met uitleg, die Plasterk en Hennis maandag naar de Kamer stuurden. De oppositie, met name SP, CDA en PVV, reageerde vernietigend op deze brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden