Motie van treurnis over verschuiving van geld wijkaanpak naar Spaarndammertunnel

De volledige oppositie van de Gemeente Amsterdam is gekomen met een motie van treurnis vanwege de verschuiving van geld van de wijkaanpak naar de Spaarndammertunnel.

Beeld anp

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen vinden dat de informatieplicht naar de raad bij deze verschuiving onvoldoende is ingevuld en betreurt dit.

De motie werd verworpen door een meerderheid van D66, VVD en SP.

Uit een document over de wijkaanpak bleek vorige week dat wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) 16 miljoen euro wil uitgeven aan wijkaanpak. Dat is 4 miljoen euro minder dan de 20 miljoen euro die in de begroting stond. De oppositie reageerde verontwaardigd. Zij verbaasden zich erover dat de onlangs aangenomen begroting nu al achterhaald blijkt te zijn.

Aanvankelijk zei Ivens dat er 4 miljoen euro terug moest naar het mobiliteitsfonds. Na spoedoverleg met verkeerswethouder Pieter Litjens (VVD) bleek de 4 miljoen euro gereserveerd te zijn voor de realisatie van de Spaarndammertunnel.

Vandaag werd het stadsbestuur door de oppositie ter verantwoording geroepen over de verwarring die was ontstaan. Het stadsbestuur erkende dat de communicatie onhandig was, maar stelde dat er altijd al in de begroting stond dat de 20 miljoen zou worden ingezet voor wijkaanpak, leefbaarheid en bouwstimulering. Volgens het stadsbestuur valt de investering van 4 miljoen euro onder bouwstimulering.


Lees morgen (18-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden