Update

Motie van afkeuring Bleker verworpen

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft vannacht een motie van afkeuring die was ingediend tegen staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) verworpen. GroenLinks en PvdA dienden de motie in omdat Bleker volgens hen het natuurbeleid heeft laten vastlopen en de provincies opzadelt met'een onaf en verwoestend natuurakkoord'.

ANP/Redactie
Henk Bleker. Beeld anp
Henk Bleker.Beeld anp

Volgens de Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks) en Lutz Jacobi (PvdA) heeft Bleker 'het natuurbeleid volledig laten vastlopen in een door hem gecreëerde vicieuze cirkel'.

Ze kregen alleen bijval van de Partij voor de Dieren.

'Blunder op blunder'
Grashoff en Jacobi hebben geen vertrouwen meer in de aanpak van de bewindsman die volgens hem blunder op blunder stapelt en bovendien de 'provincies opzadelt met een onaf en verwoestend natuurakkoord dat hij financieel niet kan onderbouwen'.

Eind 2011 stond de Partij voor de Dieren (PvdD) nog alleen toen die om dezelfde reden een motie van wantrouwen indiende tegen Bleker. GroenLinks was toen wel ontevreden maar wilde Bleker nog de kans geven om goede afspraken te maken met de provincies over de zorg voor de natuur die het Rijk overdraagt aan de provincies. Bij deze operatie boekt Bleker tevens een bezuiniging in van 600 miljoen euro.

Terugblik
Op verzoek van D66 blikte de staatssecretaris terug op de onderhandelingen met de provincies. Hij erkende dat de ombuiging erin hakt bij de provincies en liet doorschemeren dat hij wel wat toeschietelijker had kunnen zijn. 'Bestuurlijk heeft dit proces momenten gekend waarbij stappen vooruit en stappen achteruit werden gezet. Alle partijen zijn daar deelgenoot aan geweest, het kabinet en ik ook'.

Ook had veel onrust mogelijk voorkomen kunnen worden als er na het eerste akkoord in september één toelichting was opgesteld. 'Wij wilden dat niet. Bij nader inzien hadden we toen een gezamenlijke toelichting moeten maken, dat had veel voorkomen', aldus Bleker die er gisteravond laat op wees dat nu elke provincie een eigen toelichting gaf aan Provinciale Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden