Motie tegen Buyne na brief

AMSTERDAM - Oppositiepartij VVD heeft het geduld met de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne verloren, vanwege haar opstelling over de omstreden lesbrief voor scholen.Haar eigen partij, de PvdA, spreekt van een 'heel ernstige zaak'.

De VVD komt bij de eerst komende gemeenteraad (12 maart) met een 'motie van ongenoegen'. Daarmee zal de partij proberen zoveel mogelijk steun van andere partijen te krijgen. Van een verder gaande motie van afkeuring of wantrouwen ziet de partij om die reden waarschijnlijk af.

Buyne maakte deze week in een brief duidelijk dat de raad niet volledig was ingelicht over haar bemoeienis met de lesbrief, bedoeld al waarschuwing tegen haat zaaien. Tijdens een debat in de raad zei ze dat ze zich niet met de inhoud had bemoeid. Maar de twee eerste versies van de lesbrief had ze afgekeurd.

''Het is met deze wethouder moeilijk bruine bonen eten,'' zegt VVD-raadslid Huub Verweij. Haar antwoorden 'hebben geen aansluiting op wat wij vragen.'' CDA en D66 lieten zich al kritisch uit over Buynes rol bij de lesbrief.

De VVD hoopt ook op de steun van collegepartij GroenLinks. Die wil zich vooralsnog niet uitspreken. ''Daar heb ik geen behoefte aan. Laat de PvdA er eerst maar van alles over zeggen,'' aldus GroenLinksfractievoorzitter Judith Sargentini.

''We zijn ervan overtuigd dat dit een heel ernstige zaak is,'' zegt PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis. ''Daar moeten we heel goed met de fractie over spreken.''

SP-raadslid Willem Paquay neemt het voor Buyne op. ''Eigenlijk stijgt ze in mijn waardering. Ik neem er mijn petje voor af dat ze op de zaak terugkomt. Dat zie je niet vaak. Ik vergeef haar dat het in het debat is misgegaan. Een hond die zijn hoofd buigt, moet je niet natrappen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden