Beschouwingen

Motie evaluatie erfpachtstelsel niet gesteund

De plannen van het Amsterdamse gemeentebestuur werden woensdag in de gemeenteraad besproken. Lees hier alle ontwikkelingen van dit marathondebat terug.

Beeld ANP

8 juni 2017, 6:33

Samenvatting Algemene Beschouwingen

Dé vraag waar de naderende gemeenteraadsverkiezingen over gaan: hoe gaat het nu echt met Amsterdam? Links en rechts in de raad gaven gisteren, tijdens de Algemene Beschouwingen, tegengestelde antwoorden. "Als een tierelier', versus 'de stad breekt." Lees hier verder: Amsterdam, hoe gaat het nou echt me je?

Beeld ANP

8 juni 2017, 6:30

Amsterdam Kiest @ Facebook

Om niets meer te missen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: Like nu alvast Amsterdam Kiest van Het Parool op Facebook.

7 juni 2017, 20:35

Te weinig steun voor motie

De coalitiepartijen D66, VVD en SP voelen niets voor een onafhankelijk onderzoek naar de nieuwe erfpachtplannen van het stadsbestuur.

Een motie van de voltallige oppositie die hiertoe opriep kreeg dan ook niet genoeg steun. Volgens wethouder Eric van der Burg (erfpacht) is zo’n onderzoek naar zijn erfpachtplannen ook niet mogelijk, omdat elk contract anders is en de gevolgen per pachter niet na te gaan zijn.

Eind juni neemt de raad een besluit over het nieuwe erfpachtplan, waarbij huizenbezitters de kans krijgen om de pacht ‘eeuwigdurend’ af te kopen.

Lees hier alles over het nieuwe erfpachtstelsel.

7 juni 2017, 19:21

Wethouder Kock haalt uit naar PvdA

Financieel wethouder Udo Kock heeft hard uitgehaald naar de PvdA. Hij verwijt de grootste oppositiepartij dat zij de gemeente oproept om te speculeren op de rentestanden.

“U (de PvdA, red.) heeft gezegd of op z’n minst gesuggereerd dat het nu niet verstandig is om af te lossen op de schuld omdat de rente zo laag is. Maar de rentestanden zijn voor ons irrelevant en dat hebben wij ook zo afgesproken. (…) Het interesseert ons geen biet wat de rentestand is, dat noemen wij dus speculeren.”

De PvdA uitte eerder kritiek op de beslissing van Kock om, gesteund door een coalitie van D66, VVD en SP, de jaarlijkse rentemeevallers te gebruiken om de stadsschuld van 3,8 miljard euro deels af te lossen. Volgens de PvdA wordt daarmee een politieke keuze gemaakt. “Wij maken een andere keuze, zoals het onderwijs.”

Udo Kock Beeld ANP

7 juni 2017, 18:27

Oppositie vraagt om evaluatie erfpacht

De voltallige oppositie vraagt in een motie om een externe evaluatie van het nieuwe erfpachtstelsel; wat zijn de financiële gevolgen voor gemeente en huizenbezitters, wat is het effect op de huizenprijzen en hoe zit het met de betaalbaarheid van de plannen van het college.

CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen willen de motie vanavond nog ter stemming brengen, nadat het college aan het woord is gekomen in de Algemene Beschouwingen.

7 juni 2017, 18:09

SP: Financiële steun voor huurders

SP wil sociale huurders met hoge huur en laag inkomen financieel steunen. De coalitiepartij heeft hiervoor woensdagavond een motie ingediend tijdens de Algemene Beschouwingen.

Het gaat om huurders van een sociale woning in de particuliere sector. Voor bewoners van een sociaal huurhuis bestaat al een woonlastenfonds.

Fractievoorzitter Daniël Peters pleitte voor overheidsingrijpen, onder meer in de woningmarkt, waar de prijzen snel stijgen. “De markt faalt grotesk. Kapitalisme wringt de binnenstad uit. Amsterdam wordt in hoog tempo onbetaalbaar.”

Hij deed een oproep aan Amsterdammers: “Het leven kan hier mooi zijn, maar neem het niet voor lief. Ruim rommel op, doe mee aan de samenleving en groet eens een onbekende op straat.”

7 juni 2017, 15:27

'Groeien uit de voegen van onze stad'

Partijen die zeggen dat het goed gaat met Amsterdam, kijken teveel met een financieel-economische bril naar de cijfers, zegt Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren.

“Maar in deze stad is ook sprake van verschraling die nog niet zichtbaar is in cijfers en indices. We groeien uit de voegen van onze eigen stad.”

Wat volgde was een sombere opsomming: de Amsterdamse grachten zijn te vol, te vies en te lawaaiig. De openbare ruimte is compleet overgenomen door commercie. Winkelen in Amsterdam betekent crowdsurfen. Amsterdams groen is in het weekeinde een groot openbaar festivalterrein. “Misschien ben ik te oud geworden voor Disneyland Amsterdam.”

7 juni 2017, 15:26

VVD: Bezoekers welkom, overlast niet

Amsterdam moet de groei omarmen. “Bezoekers zijn welkom, de overlast niet,” aldus VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok.

Ze hamerde op de kansen die de economische voorspoed bieden aan de stad. Zo is de banengroei in de stad ongeveer dubbel zo hoog als in de rest van het land, jubelde Ruigrok. En in het bestrijden van de nadelen van de groei moeten Amsterdammers niet alleen naar het stadhuis kijken.

“Steek de hand in eigen boezem en spreek elkaar aan als afspraken niet worden nageleefd. Kijk niet altijd naar de overheid, maar doe dingen samen en zelf.” Wel diende zij enkele voorstellen in om de handhaving op overlast en straatvuil te verscherpen, vooral op het water en in de straten rond de Dam.

7 juni 2017, 15:04

Woningcorporatie voor gemeente

GroenLinks pleit voor gemeentelijk ingrijpen in de oververhitte woningmarkt. De partij wil een gemeentelijke woningcorporatie opzetten die huur- en koopwoningen beheert en distribueert.

Rutger Groot Wassink diende tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in die opdracht geeft tot onderzoek naar zo’n overheidsvehikel. GroenLinks vindt dat de gemeente in 2030 CO2-neutraal moet zijn.

7 juni 2017, 14:32

'Ongedeelde stad bestaat al niet meer'

Waar D66 vindt dat we minder moeten somberen over de stad, schetst GroenLinks een inktzwart beeld over de staat van de stad. De ongelijkheid in de stad groeit, zegt fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.

“Inwoners profiteren niet in dezelfde mate van het succes van de stad. De ongedeelde stad die we graag bezingen, bestaat in grote delen al niet meer. We worden gesegregeerde stad van winnaars en verliezers.”

7 juni 2017, 13:52

D66 ontevreden over perspectiefbanen

D66 is niet tevreden met de resultaten die het stadsbestuur heeft bereikt op het gebied van perspectiefbanen, de werktrajecten voor uitkeringsgerechtigden.

“Dat moeten we in de volgende periode heroverwegen. Na 2018 verzetten we de bakens,” aldus D66-leider Reinier van Dantzig. Bij perspectiefbanen ontvangt een werkgever subsidies om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een betaalde baan te geven.

Van de 425 arbeidsplaatsen die dit had moeten opleveren, zijn er uiteindelijk 13 vervuld. De regeling was een vurige wens van de coalitiepartij SP. Van Dantzig is verder wel tevreden met de prestaties van SP-wethouder Arjan Vliegenthart binnen het uitkeringsdomein.

7 juni 2017, 13:36

De speerpunten van D66

D66 wil meer geld voor buurtinitiatieven, die volgens de partij bijdragen aan de cohesie in de stad.

7 juni 2017, 13:09

D66: Geschrokken van opkomst Denk en PVV

D66-leider Reinier van Dantzig is geschrokken van de opkomst van partijen als Denk en de PVV in de hoofdstad. Dat zei hij zojuist tijdens de algemene beschouwingen.

Volgens Van Dantzig is Amsterdam in meerderheid nog altijd een progressief-liberale stad, maar geven de nieuwe partijen sommige stadgenoten het gevoel dat zij er speciaal voor hen zijn.

"Ik zie dat als een opdracht aan onszelf. We moeten er voor iedereen zijn. Aan ‘minder, minder, minder’ is weinig verbindends," zei hij.

Daarom wil hij onder meer 500.000 euro vrijmaken om discriminatie van minderheden te bestrijden.

Binnen de horeca wordt al via mystery guests gewerkt om discriminatie aan de deur te voorkomen, maar dat model moet volgens Van Dantzig breder worden ingezet.

"Zet mystery guests in op zoveel mogelijk plekken waar discriminatie voorkomt. Druk organisaties en bedrijven met de neus op de feiten," aldus de D66-leider, die ook wil weten hoe de gemeente sancties kan opleggen aan werkgevers waar de undercoverambtenaren discriminatie constateren.

7 juni 2017, 12:47

Toeristenbelasting

De PvdA wil de toeristenbelasting in Amsterdam verhogen.

7 juni 2017, 12:38

PvdA: 'Stop verkoop sociale huur'

De PvdA heeft ook een motie ingediend om de verkoop van sociale huurwoningen in de stad te stoppen.

De grootste oppositiepartij wil touringcars weren uit het centrum en structureel 12 miljoen euro extra uittrekken aan armoedegeld.

Het college heeft in de Voorjaarsnota vijf miljoen structureel uitgetrokken voor armoedegeld.

7 juni 2017, 12:37

PvdA pleit voor 'Amsterdamwet'

PvdA wil een ‘Amsterdamwet’ invoeren; wie een woning in de stad wil kopen of huren moet aantonen dat hij op een of andere manier is gebonden aan de stad, door hier te wonen of te werken bijvoorbeeld.

Pas als die band is aangetoond, krijgt de kopen of huurder een vergunning om zich hier te vestigen.

Fractieleider Marjolein Moorman wil op deze manier voorkomen dat beleggers, uit binnen- of buitenland, de woningmarkt bederven. De PvdA heeft hiertoe en motie ingediend.

7 juni 2017, 12:35

PvdA: Slechte deals

Het Amsterdamse college grossiert in slechte deals, zegt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA, die de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad aftrapt.

De deal met Airbnb is ‘boterzacht’, met de nieuwe afspraken over het Bestuurlijk Stelsel is ‘niemand gelukkig’ en niemand houdt zich aan het drukte convenant. “Om nog maar niet te spreken over de Erfpachtdeal,” waarbij ‘alle coalitiepartijen vorige week keken alsof zij met een heel grote zure augurk naar binnen hadden gewerkt’.

De coalitie van VVD, D66 en SP komt maar niet tot een gezamenlijke aanpak, aldus Moorman. “Of het nu gaat om de aanpak van drukte, problemen van de woningmarkt, het lerarentekort of segregatie van het onderwijs.”

Het gaat goed met Amsterdam, vindt ook Moorman. Maar dat zijn alleen maar de cijfertjes. Volgens de PvdA komt het succes van de stad aan steeds minder mensen toe.

7 juni 2017, 8:46

De partijen op een rij

De campagne voor de verkiezingen in 2018 gaat woensdag van start met de Algemene Beschouwingen. Partijen zullen dit marathondebat gebruiken om zichzelf te profileren. Wat kunnen we verwachten?

Lees de voorbeschouwing op het debat: Zo profileren de Amsterdamse politieke partijen zich

6 juni 2017, 14:01

Marathondebat vanmiddag van start

Een belangrijk moment in de gemeenteraad; woensdag en donderdag debatteren de partijen over de plannen van het gemeentebestuur, de laatste Algemene Beschouwingen voor de verkiezingen van 21 maart 2018.

Politici zullen het moment gebruiken om campagne te voeren, het beleid van het college af te breken of juist te verdedigen en alvast te laten weten welke onderwerpen zij belangrijk vinden voor de komende jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.