Motie D66 laatste hoop voor museum Oriëntalis

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) gaat volgende week een motie indienen om museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen toch nog eenmaal te steunen. Als het Rijk geen geld voor het monumentale, 100 jaar oude museumpark overheeft, geeft de provincie Gelderland ook geen subsidie meer en dan valt het doek, zo vreest interim-directeur Peter Berns.

Boris van der Ham. © ANP Beeld
Boris van der Ham. © ANP

Bij de behandeling van de cultuurbegroting maandag bleek dat staatssecretaris Halbe Zijlstra het museum niet eenmalig wil steunen met 6 miljoen euro. De vaste Kamercommissie praat volgende week verder over de begroting.

Oriëntalis, voorheen het Bijbels Openluchtmuseum, verkeert al geruime tijd in financiële problemen. Ondertussen worden het uitgestrekte park en veel gebouwen wel gerenoveerd, aangezien dat grotendeels rijksmonumenten zijn. Directeur Berns wil het museum zelfstandig maken, maar zegt eerst een eenmalige bijdrage van 21 miljoen euro nodig te hebben voor noodzakelijke kosten. De provincie Gelderland wil een subsidie van 6 miljoen euro geven als het Rijk eenzelfde bedrag bijdraagt. De rest van het geld zou uit fondsenwerving moeten komen, wat tot nu toe ook niet zo voorspoedig verloopt.

Oriëntalis was oorspronkelijk een katholiek devotiepark voor gelovigen die niet in staat waren helemaal naar Rome te reizen. In het park zijn belangrijke episodes uit de bijbel nagebouwd. Eind vorige eeuw werd besloten om er een museum voor cultuur en religie van te maken, waarin net zo veel aandacht zou zijn voor andere religieuze stromingen als islam en boeddhisme. Het museumbestuur kwam daarover hard in botsing met de bisschoppen en sindsdien zijn er problemen.

De sultan van Oman steunt het museum wel. Hij heeft de afgelopen 3 jaar een miljoen geschonken voor de bouw van een moskee, die deze zomer door prinses Máxima werd geopend. Volgens Berns 'zal de sultan niet blij zijn als hij hoort dat hij wel geld heeft gegeven terwijl Nederland het laat afweten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden