Moszkowicz vecht voor zijn morele bestaan

AMSTERDAM - Strafpleiter Bram Moszkowicz vecht ''voor zijn morele bestaan''. De ''persoonlijke aanval'' die Jort Kelder eerder dit jaar op hem heeft ingezet door hem publiekelijk te beledigen en te beschuldigen van strafbare feiten, heeft Moszkowicz het werken eigenlijk onmogelijk gemaakt.Dat betoogden de advocaten Oscar Hammerstein en Gerard Spong woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam, dat het hoger beroep behandelde van het kort geding waarin Moszkowicz het onderspit heeft gedolven. De bekende advocaat sleepte de journalist destijds voor de rechter nadat die Moszkowicz in een radiouitzending ''maffiamaatje'' had genoemd.

De kortgedingrechter had daar geen moeite mee. Zij oordeelde dat Moszkowicz een hoge boom is, die wind moet kunnen vangen. Bovendien vond zij dat Kelder over voldoende feitelijke gronden beschikte waarop hij die pittige kwalificatie kon baseren. Moszkowicz, die in februari de verdediging van Willem Holleeder neerlegde, noemde het oordeel van de rechter ''infaam en abject''.

Hammerstein constateerde woensdag dat Kelder, tot voor kort hoofdredacteur van het zakenblad Quote, zijn kruistocht tegen Moszkowicz ook nadien nog heeft voortgezet. Hij haalde een uitspraak aan van Kelder in het tv-programma Pauw & Witteman. Kelder zei toen dat hij uit betrouwbare bron had vernomen dat Holleeder en Moszkowicz daags na de begrafenis van biermagnaat Freddy Heineken in 2002 op diens dood hadden geproost, in gezelschap van enkele ''gewillige dames''.

''Hoe haal je het in je hoofd'', aldus Hammerstein. Hij meent dat de gehele (straf-)advocatuur last heeft van de aanval van Kelder op Moszkowicz. Voor het 'slachtoffer' zelf was de grens bereikt toen Kelder hem begon te beschuldigen van strafbare feiten, waaronder het aannemen van crimineel geld als honorarium. Volgens Moszkowicz heeft Kelder daarvoor geen enkel bewijs. Hij hekelde bovendien het feit dat Kelder zijn belofte met bewijzen te komen voor zijn beschuldigende stellingen niet is nagekomen.

Kelder repliceerde daarop dat hij zijn bronnen heeft beloofd deze te beschermen. ''Mensen durven niet te praten. Dat is het probleem bij het dossier-Holleeder en bij Bram Moszkowicz'', aldus Kelder. Hij maakte gewag van het feit dat hij na de veelbesproken persconferentie van Moszkowicz vele bedreigingen heeft ontvangen, waaronder een kogelbrief. ''Dat is de sfeer die ontstaat als je Bram Moszkowicz aanpakt.''

Voorafgaand aan de zitting heeft het hof beide partijen gevraagd toch nog even na te denken over het schikken van de zaak. Dit verzoek vond geen gehoor.

Het hof doet uitspraak op 24 mei. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden