Moszkowicz in kamp-Holloway

DEN HAAG - Bram Moszkowicz onderzoekt of in Nederland een schadeclaim kan worden ingediend tegen Joran van der Sloot. Hij doet dat op verzoek van Natalee Holloway's moeder.Van der Sloot heeft gezegd het lichaam van Holloway in zee te hebben laten verdwijnen. Daarvoor wordt hij echter niet gearresteerd.

Advocaat Moszkowicz zei gisteravond in het televisieprogramma Nova dat hij onderzoekt of Van der Sloot zich schuldig heeft gemaakt aan een onrechtmatige daad. De advocaat ziet twee redenen om een schadeclaim in te dienen. Van der Sloot heeft volgens hem feiten verzwegen en moeder Beth Twitty een 'shock' toegebracht door op televisie een bekentenis af te leggen.

Ook in de Verenigde Staten hangt Van der Sloot een schadeclaim boven het hoofd. De vader van het verdwenen meisje, Dave Holloway, zei gisteren in het tv-programma EénVandaag dat hij overweegt daar een civiele procedure te beginnen. Hij heeft geen vertrouwen meer in het rechtssysteem op Aruba, waar zijn dochter is verdwenen.

Volgens Moszkowicz loopt de strafzaak tegen Van der Sloot op zijn eind, nu de verdachte niet opnieuw wordt gearresteerd. Het gerechtshof op Curaçao oordeelt dat de bekentenis van Van der Sloot in het televisieprogramma van Peter R. de Vries niet gesteund wordt door ander bewijs. Ook voert het aan dat Van der Sloot vaker heeft gelogen. Mogelijk heeft hij een 'ernstig persoonlijkheidsprobleem,' aldus het hof.

Peter R. de Vries zegt dat de uitspraak in de lijn der verwachting lag. ''Op het verbergen van een lijk staat geen voorarrest.'' Toch vindt hij de beslissing van het hof 'moeilijk te verkopen' - vooral aan de moeder van Holloway. ''Het lijkt alsof Joran beloond wordt voor het wegwerken van Natalees lichaam.''

Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba kreeg de beelden, gemaakt in een auto voorzien van verborgen camera's, van De Vries. Hierop vertelde Van der Sloot dat Holloway na een vrijpartij onwel was geworden. Hij zou vervolgens een vriend hebben gebeld. Die zou met een bootje de zee op zijn gevaren en het lichaam daar in het water hebben gegooid.

Na het zien van de beelden vroeg het OM de rechtbank om de derde aanhouding van Van der Sloot. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen, waarna het OM in beroep ging bij het hof.

Ondanks de uitspraak van het Curaçaose hof blijft het onderzoek naar de verdwijning van Holloway in volle gang. Wanneer opnieuw zwaarwegend bewijsmateriaal opduikt, kan Van der Sloot nog tot eind mei 2011 worden aangehouden wegens dood door schuld.

Als het om doodslag zou gaan, kan hij tot mei 2017 worden gearresteerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden