Update

Moszkowicz: Hendriks liegt

De rechtbank vandaag, tweede van links Bertus Hendriks, naast Wilders advocaat Bram Moszkowicz.Beeld reuters

Bram Moszkowicz meent dat Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks als getuige in de zaak-Wilders heeft gelogen. De advocaat van Geert Wilders meldde de rechtbank in Amsterdam vrijdag dat hij wil dat een proces-verbaal wegens meineed tegen Hendriks wordt opgemaakt. Hendriks heeft volgens de raadsman vrijdag niet de waarheid verteld over de precieze reden waarom arabist Hans Jansen werd uitgenodigd voor het inmiddels bekende etentje op 3 mei 2010.

Volgens Hendriks, die vrijdag een getuigenverklaring aflegt over dat etentje, is Jansen uitgenodigd omdat het thema van de avond de islam en islamisering was. Naar aanleiding van eerdere uitspraken van hem in dagblad De Pers, meent Moszkowicz echter dat de eetclub van Hendriks Jansen uitnodigde omdat hij getuige-deskundige in het proces tegen Wilders was.

De rechtbank wil eerst het vervolg van het getuigenverhoor afwachten voordat een beslissing wordt genomen over het opmaken van een proces-verbaal van meineed.

Personen die in een rechtszaak als getuige optreden, zijn verplicht de waarheid te vertellen. Doet een getuige dat niet, dan maakt hij zich schuldig aan meineed. De rechtbank kan een onderzoek instellen als iemand daarvan wordt verdacht. In dat geval maakt de griffier een proces-verbaal op, bestaande uit de verklaring van de verdachte getuige, dat door de rechters en de griffier zelf wordt ondertekend.

Dan wordt de getuige gevraagd of hij bij zijn verklaring blijft en, zo ja, of hij deze wil ondertekenen. Doet de getuige dat niet, dan moet dat vermeld worden met de reden voor de weigering erbij. De rechtbank kan ook een gerechtelijk vooronderzoek bevelen, waarna de zaak naar het Openbaar Ministerie gaat. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden