'Moszkowicz heeft eed helemaal niet gebroken'

AMSTERDAM - Bram Moszkowicz heeft zijn eed als advocaat helemaal niet gebroken met de harde kritiek die hij maandag over de Amsterdamse rechter M. Poelmann uitte.Dat benadrukt Moszkowicz' eigen raadsman Herman Loonstein woensdag. ''Hij sprak toen als partij en niet als advocaat.''

Het kwam de voormalig advocaat van 'topcrimineel' Willem Holleeder op kritiek te staan dat hij Poelmann zeer kritsich had bejegend. Hij deed dit, omdat de rechter in zijn ogen, zeer ten onrechte, oordeelde dat de hoofdredacteur van het zakenblad Quote voldoende redenen had om Moszkowicz 'maffiamaatje' te noemen. In de eed die een advocaat aflegt, belooft deze om respect voor de rechterlijke macht te hebben.

Als advocaat had hij zich anders moeten gedragen. Maar Moszkowicz was partij in het kort geding waarin Poelmann uitspraak deed, stelt Loonstein. ''Dan mag hij als burger reageren en heeft hij meer vrijheden.''

Moszkowicz zei dinsdag zelf nog dat het ''hem worst is'' dat hij deze belofte heeft gebroken. De advocaat, die woensdag officieel de verdediging van Willem Holleeder overdraagt aan Jan-Hein Kuijpers, meent dat dit gerechtvaardigd was omdat de rechter een ''stupide'' vonnis heeft uitgesproken in het kort geding dat hij tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder had aangespannen.

Moszkowicz deed dat omdat Kelder hem beschuldigde van het plegen van misdrijven en hem dus 'maffiamaatje' had genoemd. ''Ik kon niet anders dan daarop reageren.'' De raadsman had er rekening mee gehouden dat hij het kort geding kon verliezen, ''maar niet dat ik het op deze manier zou verliezen''.

De kortgedingrechter heeft hem vogelvrij verklaard, vindt Moszkowicz, door toe te staan dat Kelder hem een 'maffiamaatje' noemde. Dat impliceert immers dat zijn cliënt Holleeder een maffioso is. ''En de heer Holleeder is nog niet veroordeeld.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden