Moszkowicz failliet door 'onbehoorlijk bestuur', broers grootste slachtoffer

Het advocatenkantoor van Bram Moszkowicz is deels ten onder gegaan aan 'onbehoorlijk bestuur'. Dat staat in het vandaag gepresenteerde faillisementsverslag dat is opgesteld door de curator. Het bedrijf heeft in totaal 5,5 miljoen euro schuld.

Bram Moszkowicz Beeld anp
Bram MoszkowiczBeeld anp

Ook het feit dat Moszkowicz uit zijn ambt werd gezet en het bedrijf forse schulden had bij de Belastingdienst lagen ten grondslag aan de financiële problemen van het advocatenkantoor.

'De bestuurder heeft in die situaties zijn taak onbehoorlijk vervuld en er wordt vermoed dat onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak is van het faillissement', zo luidt het vernietigende oordeel van de curator in het rapport.

Over de jaren 2012 en 2013 zijn geen jaarrekeningen opgemaakt en vastgesteld, terwijl dit volgens de wet verplicht is. 'De heer Moszkowicz heeft aangegeven dat hij vanaf enig moment de rekeningen van zijn accountant niet meer kon betalen en dat de accountant om die reden de werkzaamheden heeft gestaakt.'

Broers
Uit het rapport blijkt ook dat broers Max en David Moszkowicz de grootste slachtoffers zijn van de financiële puinhoop die hun broer heeft achtergelaten. Beiden hebben nog ruim 915.000 euro tegoed. De totale schuld van het bedrijf is ruim 5,5 miljoen.

Bram Moszkowicz moet persoonlijk nog ruim 2,4 miljoen euro terugbetalen aan de failliete maatschap. De VNL-lijsttrekker heeft de afgelopen jaren grote bedragen uit zijn bedrijf gehaald voor privédoeleinden. De curator denkt niet dat hij die schuld nog zal voldoen. 'De heer Moszkowicz heeft verklaard geen financiële middelen te hebben en of bezittingen die te gelde kunnen worden gemaakt en niet in staat te zijn deze rekening-courantschuld aan de boedel te betalen.'

Politiek
In april werd bekend dat Bram Moszkowicz kiest voor een carriere in de politiek. De gevallen advocaat wordt lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL) voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

undefined

David Moszkowicz Beeld anp
David MoszkowiczBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden