Moszkowicz bezorgt VNL één virtuele zetel

De aankondiging dat Bram Moszkowicz lijsttrekker van de partij VoorNederland (VNL) wordt, zou die partij virtueel bij Tweede Kamerverkiezingen één zetel opleveren. Dat blijkt uit de peiling die Maurice de Hond vandaag naar buiten bracht.

null Beeld anp
Beeld anp

22 procent van de ondervraagden vindt voormalig advocaat Moszkowicz een aanwinst voor de politiek: bij de PVV-kiezers is dat 46 procent en de VVD-kiezers 30 procent. Volgens de peiling van De Hond geeft 5 procent aan die partij te kiezen of die partij een grote kans te geven. Onder PVV-kiezers is dat 8 procent.

VNL is een partij die is opgericht door Louis Bontes en Joram van Klaveren. Zij stapten eerder uit de PVV en zitten nu nog als Groep in de Kamer. VNL moet daar de opvolger van worden. Bontes kan zich overigens niet vinden in Moszkowicz als lijsttrekker en is inmiddels uit VNL gestapt.

Moszkowicz presenteerde zich dinsdag als lijsttrekker. Hij zei het besluit van Bontes te betreuren maar te respecteren. De 54-jarige Moszkowicz werd twee jaar geleden uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Ook heeft hij een schuld bij de Belastingdienst, maar dat zegt volgens hem niets over zijn betrouwbaarheid.

Bed, bad en brood
De Hond concludeert verder uit de peiling dat kiezers vrij negatief' reageren op het compromis dat VVD en PvdA sloten over de opvang van illegalen ('bed, bad en brood'). 21 procent beoordeelt het akkoord positief. Bij de VVD-kiezers is dat 32 procent en de PvdA-kiezers 21 procent.

Het effect op de virtuele Kamerzetels is dat de VVD weer een zetel teruggaat naar 26 en de PvdA daalt naar 12 (min twee). De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden