'Mossad vermomt zich als CIA om terroristen te rekruteren voor actie in Iran'

Israëlische agenten van de Mossad hebben zich jarenlang voorgedaan als CIA-agenten, om leden van een terroristische organisatie te rekruteren, in de strijd tegen Iran. Dat zou blijken uit een serie geheime memo's, die diep begraven liggen in de archieven van de Amerikaanse geheime dienst, zo bericht Foreign Policy.

Iraanse agenten doen onderzoek op de plek waar een aanslag is gepleegd op een kernfysicus. Beeld epa
Iraanse agenten doen onderzoek op de plek waar een aanslag is gepleegd op een kernfysicus.Beeld epa

Het Amerikaanse tijdschrift sprak twee bronnen: een die de memo's heeft gelezen, en een die op de hoogte is van de operatie.

Het zou gaan om een operatie waarbij de Mossad onder valse vlag leden van de terroristische Jundallah probeerde te werven. Jundallah is een extremistische Pakistaanse, soennitische organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Iraanse regeringsfunctionarissen, maar ook op vrouwen en kinderen.

Deze soennitische organisatie wil, net als Israël, voorkomen dat het sjiitische Iran ooit over een kernbom beschikt. Ze hebben echter ook een hartgrondige hekel aan Israël, en zullen nooit zaken met 'de zionisten' doen. Vandaar de vermomming als CIA-agent.

Geruchten
De memo's zouden zijn geschreven in de laatste jaren van de regering van George W. Bush, naar aanleiding van een onderzoek naar geruchten uit 2007 en 2008 dat de CIA Jundallah in het geheim zou steunen. Uit de geheime rapportages blijkt dat de Amerikanen zelfs incidentele contacten met deze organisatie afhielden - maar Israël niet. Er worden veldrapporten aangehaald waaruit blijkt dat agenten van de Mossad zichzelf uitgaven voor CIA-spionnen, vooral in Londen, en onder deze hoedanigheid ontmoetingen hadden met mensen van Jundallah.

De bronnen van Foreign Policy weten niet of dit programma nog steeds bestaat. Wel waren ze met stomheid geslagen over de brutaliteit van de Mossad.

'Het is ongelofelijk dat de Israëliërs dachten dat ze hiermee weg zouden komen', zei een van hen tegen Foreign Policy. 'Ze opereerden bijna openlijk. Het kon hen blijkbaar niets schelen wat wij ervan dachten.'

Bevestigd
Foreign Policy schrijft nog zes andere ex-CIA-agenten te hebben gesproken om het verhaal rond te krijgen. Daarnaast hebben nog vier andere oud-agenten de operatie bevestigd. De CIA en het Witte Huis zijn om een reactie gevraagd, maar hebben niet gereageerd. Israël heeft het beleid om spionage-operaties te ontkennen noch te bevestigen.

De vele aanslagen op Iraanse wetenschappers wijzen er op dat er een geheime campagne gaande is, met als doel het Iraanse nucleaire programma te stoppen. Er zijn echter geen bewijzen die een link aantonen tussen deze sabotages of moorden, en de organisatie Jundallah. Wel wordt in vele rapporten verwezen naar Israël als de architect achter deze operatie, die vorige week zijn laatste slachtoffer eiste. Toen kwam een jonge Iraanse kernfysicus om bij een bomaanslag. Hij is de vierde wetenschapper die de afgelopen twee jaar is vermoord. De Verenigde Staten ontkent met klem achter deze moorden te zitten.

Uitzinnig van woede
Volgens een gepensioneerde CIA-agent die met Foreign Policy sprak, werd Bush 'uitzinnig van woede' toen hij hoorde over de Israëlische operatie onder Amerikaanse vlag. 'Het Witte Huis was bezorgd dat het Israëlische programma Amerikanen in gevaar bracht', zegt een van de CIA-agenten tegen Foreign Policy. 'Het lijdt geen twijfel dat de VS met Israël samenwerkt als het gaat om het vergaren van informatie tegen Iran, maar dit was anders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden