Column

'Moslimterrorisme interesseert niemand meer ene zak'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"Allemachtig! Ik ben toch wel erg geschokt. Een tweede terroristische slachtpartij, na Theo van Gogh, in mijn stad."

"Wat?... O ja... Waar ook alweer?"

"Op het Centraal Station."

" O ja. Nou ja... Is duidelijk de schuld van Wilders."

"Pardon?"

"Natuurlijk. Zo'n cartoonwedstrijd is net of je de straat bezaait met hakenkruizen... Ik bedoel, die cartoons zijn hun hakenkruizen... Dat je dat niet begrijpt. En trouwens, het is natuurlijk wel erg, maar we moeten het niet erger maken dan het is. Gisteren waren er weer meer verkeersdoden dan er in Nederland mensen omkwamen door een terroristische actie."

"Ik ben... dat jij dit zegt... ik ben... sprakeloos."

"Ook dat is de schuld van Wilders... En maar haatzaaien! Er zijn wel ergere problemen. De dividendbelasting. Twee miljard die kan worden besteed aan de zorg, aan de salarissen van ambtenaren, aan het milieu..."

"Maar... maar... zie je niet dat geweld loont? Bedreig mensen met de dood en als Wilders dan die cartoonwedstrijd afgelast, probeer je er nog twee te slachten, en wij zijn lamgeslagen..."

"Wat hebben we nu voor last van die godsdienst die jij zo graag steeds maar weer, tot vervelens toe, wil benoemen?"

"De islam, bedoel je."

"Wat heeft het voor zin om die nu zwart te maken? Dat populisme van jou. Bah."

"Als ik een populist ben, wat zijn die tienduizenden demonstranten in Pakistan en in Afghanistan?"

"Je weet toch net zo goed als ik dat je die mensen niet echt iets kunt kwalijk nemen. Jij hebt het goed, en zij niet. Je zou pas echt een grote geest zijn, als je zou zeggen: we gaan die Pakistani helpen. Maar nee, agressie. Net als Trump. Wat doet die? Die trekt geld terug uit Pakistan. Nou, dat zal die mensen helpen... En het spijt me, Theodor, maar je bent aan de verliezende hand. Moslimterrorisme interesseert niemand meer ene zak. Ik ben het helemaal met de burgemeester eens: 'Doorgaan met leven.' Anders gezegd: het was gewoon een soort verkeersongeluk."

"Ik ben... Ik vrees dat we onze vriendschap..."

"Waarom? Ik pleit juist voor begrip, Theodor. Laten wij ons een beetje aanpassen aan hen. Dan passen zij zich aan aan ons. Zo werkt dat in het leven. Gewoon doorgaan met leven... Mooie woorden."

"Lucht... Ik krijg geen lucht..."

"Die vrijheid van meningsuiting is jouw naïeve religie. Je moet eens luisteren naar wat jezelf allemaal voor onzin zegt."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden