Update

Moslimschool vangt bot bij Raad van State

Jihad Alariachi (R) van de Meiden van Halal interviewt vrijdag leerlingen op een manifestatie bij het Islamitisch College Amsterdam (ICA), afgelopen maart. Archieffoto ANP Beeld
Jihad Alariachi (R) van de Meiden van Halal interviewt vrijdag leerlingen op een manifestatie bij het Islamitisch College Amsterdam (ICA), afgelopen maart. Archieffoto ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs mag de bekostiging van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) per 1 augustus stopzetten. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, woensdag bepaald. Het intrekken van de subsidie komt in feite neer op sluiting van de school.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maakte in januari bekend dat het ICA vanaf augustus geen subsidie meer krijgt. Het aantal leerlingen op de school ligt al drie jaar onder de wettelijke norm. In bijzondere gevallen kan Van Bijsterveldt dan een uitzondering maken en toch geld blijven geven. De politica weigerde dat echter omdat het niveau van het onderwijs op het ICA onder de maat is.

Een bezwaar dat het schoolbestuur bij het ministerie van Onderwijs had ingediend, is nog in behandeling. Het ICA wilde dat het besluit van de staatssecretaris zou worden geschorst in afwachting van haar definitieve oordeel. Het verzoek daartoe heeft de Raad van State evenwel afgewezen.

Het ICA had bij de hoogste bestuursrechter onder meer betoogd dat Van Bijsterveldt niet consequent is in het maken van uitzonderingen voor scholen met te weinig leerlingen. De Raad van State is het daar echter niet mee eens.

Rector Hendrik Verweel van het ICA zei in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij noemde de argumenten van de Raad van State mager. Zo zou die onvoldoende zijn ingegaan op door het ICA aangedragen voorbeelden van andere scholen die ook te weinig leerlingen hadden, maar die toch subsidie krijgen.

Verweel twijfelt eraan of de bezwaarprocedure bij het ministerie nu nog wel zin heeft. Het bestuur van het ICA vergadert er woensdagavond over of het die niet zal staken. Als dat gebeurt, zal het beginnen met de voorbereidingen voor de sluiting van de school.

In maart demonstreerden nog enkele honderden docenten, ouders en leerlingen tegen het intrekken van de subsidie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden