Moslimminister wil christelijke minderheden beschermen

De Britse minister voor Geloofszaken, Barones Sayeeda Warsi, roept westerse regeringen op meer te doen om wereldwijd christelijke minderheden te beschermen, op plaatsen waar christenen als outsiders worden gezien.

Sayeeda Warsi is de eerste moslimminister van Groot-Brittannië. Beeld AFP
Sayeeda Warsi is de eerste moslimminister van Groot-Brittannië.Beeld AFP

Warsi, de eerste moslim in een Brits kabinet, meent dat vrijheid van godsdienst meer aandacht moet krijgen in buitenlandse betrekkingen en een voorwaarde is voor mensenrechten.

'Er vindt een massale exodus plaats, op een bijbelse schaal', verklaarde Warsi van de Britse conservatieven in een toespraak afgelopen vrijdag aan de universiteit van Georgetown. 'Op sommige plaatsen dreigt het christendom lettelijk uit te sterven'.

Warsi, een moeder van vijf en de dochter van Pakistaanse immigranten, wijst erop dat christelijke minderheden in oorlogsgebieden in onder meer Egypte, Irak en Syrië bedreigd worden door moslim meerderheden. Uitgerekend in gebieden waar het christendom ontstond.

Zondebok
'Wat me zorgen baart, is dat die gemeenschappen nu worden gezien als buitenstaanders'. Wanneer de religie van de meerderheid wordt beledigd of gekrenkt, 'wordt de lokale christelijke gemeenschap gezien als zondebok'.

Aansluitend op inspanningen van voormalig premier Tony Blair om de verstandhouding tussen religies te bevorderen, wil Warsi van religie een hoeksteen van het buitenlands beleid van Groot-Brittannië en diens westerse bondgenoten maken.

Hoofddoek
Warsi uit kritiek op zowel moslimextremisten als op zij die moslimvrouwen het recht op het dragen van een hoofddoek willen ontnemen. Het vrijwaren van de godsdienstvrijheid van minderheden is volgens haar de verantwoordelijkheid van elk geloof.

'De oplossing zal niet komen van christenen in het Westen of moslims in het Oosten, maar van moslims in het Westen en van christenen in het Oosten, die het perspectief van een geloofsminderheid kennen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden