Moslimgeleerde mag Nederland in; Tofik Dibi wil meedoen aan debat

GroenLinks-Kamerlid Tofik Diki wil met de omstreden moslimgeleerde Haitham al-Haddad in debat gaan. Minister Opstelten van Veiligheid verklaarde vanavond dat hij geen grond ziet hem de toegang tot Nederland te weigeren.

Sebastiaan Timmermans
Haitham al-Haddad in een video op YouTube Beeld
Haitham al-Haddad in een video op YouTube

Opstelten heeft alle mogelijkheden hiertoe onderzocht, maar volgens de minister zijn de uitspraken die hij heeft gedaan niet voldoende om te voorkomen dat al-Haddad het land in mag. Volgens Europese regels mag iemand alleen de toegang worden ontzegd als diegene echt een actueel, werkelijk en ernstig gevaar betekent. Dat is volgens Opstelten niet het geval. 'Uiteraard kunt u ervan uitgaan dat zal worden ingegrepen indien een dergelijk gevaar zich alsnog zou voordoen', aldus Opstelten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer had om de weigering gevraagd, omdat al-Haddad omstreden uitspraken zou hebben gedaan over Joden. Zelf ontkent het lid van een Britse sharia-rechtbank dit. De Vrije Universiteit besloot eerder deze week een uitnodiging aan al-Haddad om deel te nemen aan een debat in te trekken.

Debat in De Balie
Zelf liet al-Haddad vandaag al weten dat hij hoe dan ook naar Nederland wilde komen. Debatcentrum De Balie gaf aan een debat met hem te willen organiseren. Tofik Dibi wil ook meedoen om op deze manier tegen de 'censuurcoalitie' te protesteren.

undefined

Tofik Dibi Beeld ANP
Tofik DibiBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden