Moslimgeestelijke roept op tot jihad in Syrië

Een toonaangevende islamitische geestelijke uit Qatar, Youssef al-Qaradawi, heeft zaterdag openlijk opgeroepen tot een jihad in Syrië. Dat verklaarde de in zijn land populaire prediker op zijn website.

Redactie
Sheik Youssef al-Qaradawi tijdens een bezoek aan de Islamitische universiteit van Gazastad. Beeld epa
Sheik Youssef al-Qaradawi tijdens een bezoek aan de Islamitische universiteit van Gazastad.Beeld epa

Op de site doet hij een oproep aan 'alle mensen die in staat zijn tot een jihad' om naar Syrië te gaan. Daar zouden ze steun moeten bieden aan de Syriërs die worden gedood door wat al-Qaradawi 'de partij van Satan' noemt.

De uitspraken van de soennitische geestelijke tonen de sektarische verdeeldheid onder de verschillende moslimgroeperingen in de regio.

'Duizenden in de val'
Het Syrische regeringsleger en de Hezbollah-beweging hebben zaterdag hun aanvallen op het stadje Qusair verhevigd. Volgens de Verenigde Naties zitten er duizenden mensen in de val. Er is geen medische verzorging. 1500 gewonden zouden dringend geëvacueerd moeten worden voor behandeling, aldus de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay.

Volgens de Zuid-Afrikaanse juriste komen er berichten vanuit Qusair over zware schendingen van het oorlogsrecht. In een zaterdag uitgegeven verklaring roept zij de strijdende partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Catherine Ashton, buitenlandcoördinator van de Europese Unie, liet weten geschokt te zijn door de toegenomen gewelddadigheden in Qusair. Dat heeft ze zaterdagavond in Brussel gezegd.
De EU-buitenlandcoördinator roept de strijdende partijen dringend op om burgers te beschermen, gewonden te evacueren en hulporganisaties toe te laten. "De daders zullen niet onbestraft blijven"', waarschuwde Ashton.

Toegenomen betrokkenheid van Hezbollah
Eerder op de dag lieten Libanese veiligheidsdiensten weten dat raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit Syrië in het oosten van Libanon terecht zijn gekomen. De spanningen in de grensregio lopen op, zeker nu strijders van Hezbollah een steeds grotere rol spelen in de Syrische burgeroorlog.

De regio Baalbek werd zestien keer getroffen. De inslagen leidden op sommige plekken tot brandjes, maar er vielen geen gewonden. Ook in de dorpen Yanta, Brital en Saraeen sloegen granaten in. Hoewel het noordoosten van Libanon, met name de regio Hermel, de afgelopen weken wel vaker is getroffen door raketten, was het de eerste keer dat in Baalbek inslagen plaatshadden.

Libanon wordt steeds meer meegesleurd in de oorlog in Syrië. Hezbollah steun de Syrische regeringstroepen en vecht aan de zijde van het regeringsleger tegen de rebellen in Qusair. De bevolking is diep verdeeld: de ene helft van de bevolking is fel tegen Assad, terwijl de andere helft zijn regime steunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden