Update

Moslimbroederschap nu officieel een terreurgroep

De Egyptische regering heeft de Moslimbroederschap officieel tot een terroristische organisatie verklaard. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie vandaag gemeld. Een woordvoerder van de islamitische organisatie heeft laten weten dat de Moslimbroederschap gewoon blijft bestaan.

Foto uit 2011 toont leden van de Moslimbroederschap, onder wie de toenmalige voorzitter Mohammed Badie (derde rij, derde van links). Beeld EPA
Foto uit 2011 toont leden van de Moslimbroederschap, onder wie de toenmalige voorzitter Mohammed Badie (derde rij, derde van links).Beeld EPA

Door het besluit worden leden, financiers en aanhangers van de beweging buiten de wet gesteld. Gebouwen kunnen in beslag genomen worden en financiële tegoeden geblokkeerd. Ook kan iedereen die lid is van de Moslimbroederschap voortaan vervolgd worden.

'De Moslimbroederschap zal blijven bestaan omdat ze kracht put uit het Egyptische volk. De Broederschap is in het verleden ook verboden geweest, maar ook toen nooit verdwenen', reageerde een woordvoerder van de organisatie op het besluit. Volgens hem is er geen juridische basis, omdat er nog nooit een Moslimbroeder voor terrorisme is veroordeeld.

De verdreven president van Egypte Mohammed Morsi is lid van de Moslimbroederschap. Sinds hij op 3 juli van de troon werd verstoten organiseert de beweging vrijwel dagelijks protestacties tegen de interim-regering die door het leger werd geïnstalleerd. Ook na het nieuws van vandaag zijn er ongeregeldheden uitgebroken, zo wordt op Twitter gemeld.

Aanslag in Mansoura
Het landsbestuur houdt de Broederschap verantwoordelijk voor aanslagen in Egypte, waaronder de aanslag van gisteren op een politiebureau in de Egyptische stad Mansoura (nabij de hoofdstad Caïro). Daarbij vielen zestien doden. De Moslimbroederschap ontkent iets van doen te hebben met deze aanslag, maar de Egyptische regering ziet dat anders. Volgens een verklaring 'is heel Egypte geschrokken door de verschikkelijke aanslag die de Moslimbroederschap pleegde door het gebouw van de veiligheidsdienst in Dakahlyia op te blazen'.

Een rechtbank had de 85 jaar oude Broederschap, een van de oudste en meest invloedrijke islamitische groeperingen in Egypte, afgelopen september al verboden. Het verbod is in november in hoger beroep bekrachtigd. Maar zolang er nog juridische ontwikkelingen gaande waren, hadden de Egyptische autoriteiten de Broederschap nog niet ontmanteld.

Rechtszaak
Momenteel loopt ook een rechtszaak tegen tientallen leiders van de Moslimbroederschap, onder meer wegens gewelddaden rond het hoofdkwartier van de Broederschap op 30 juni. Ook Morsi zelf is aangeklaagd voor verschillende zaken, onder meer voor het doden van agenten en samenzwering met buitenlandse organisaties die terreuraanslagen in Egypte wilden plegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden