Moskeevereniging ontkent bedreiging raadslid

AMSTERDAM - De Turkse moskeevereniging Aya Sofia in Amsterdam ontkent met klem dat ze bedreigingen zou hebben geuit aan het adres van Yuksel Kaplan, PvdA-raadslid in stadsdeel De Baarsjes.Dat blijkt donderdag uit een verklaring die advocaat A. Köker namens de vereniging heeft uitgestuurd.

Woensdag bevestigde de PvdA-fractie in het stadsdeel dat het moskeebestuur van Aya Sofia, onderdeel van Milli Görüs, Kaplan had opgedragen geen kritische opmerkingen meer over de Westermoskee te maken omdat hem anders wat zou staan te gebeuren. Ook zou het Turks-Nederlandse raadslid de toegang tot de moskee zijn ontzegd.

Zowel Milli Görüs als Aya Sofia hebben na onder meer een gesprek met het stadsdeelbestuur van De Baarsjes een brief gestuurd aan de PvdA. Daarin zouden excuses zijn gemaakt. Volgens de verklaring van Köker heeft het bestuur van de moskeevereniging ''noch Kaplan noch diens fractievoorzitter bedreigd dan wel hiervoor excuses aangeboden''.

Aya Sofia erkent dat er op 2 maart een incident heeft plaatsgevonden tussen het raadslid en enkele moskeegangers. Volgens de vereniging moest het bestuur eraan te pas komen om hen na het gebed uit elkaar te halen, omdat de ruzie uit de hand dreigde te lopen. Vervolgens zou Kaplan zijn gevraagd voorzichtig te zijn met provocerende uitspraken en zei het bestuur dat het geen verantwoordelijkheid kan nemen als het een volgende keer wel uit de hand zou lopen, aldus de verklaring.

''Het bestuur van de vereniging twijfelt of de heer Kaplan zich als volwaardig raadslid/volksvertegenwoordiger heeft gedragen'', schrijft de advocaat verder. Na het voorval in de moskee heeft het bestuur van Aya Sofia contact gezocht met de politie. Volgens de vereniging is toen mede op advies van de politie besloten om Kaplan de toegang tot het gebedshuis te ontzeggen.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft direct nadat hij hierover had gehoord Aya Sofia laten weten dat hij het onacceptabel vindt als een raadslid niet kan zeggen wat hij vindt. Dat zei zijn woordvoerster donderdag.

De kritische uitlatingen van het raadslid over de bouw van de omstreden Westermoskee sluiten aan bij de visie van de PvdA in het stadsdeel. De partij zegde anderhalf jaar geleden het vertrouwen in het moskeebestuur al op, omdat het dreigementen zou hebben geuit tegen de Amsterdammers als de bouw niet zou doorgaan.

De plannen voor de moskee gaan al jarenlang gepaard met gesteggel tussen stadsdeel De Baarsjes, de betrokken woningcorporatie Het Oosten en het bestuur van moskeevereniging Aya Sofia over onder meer de religieuze koers die het gebedshuis gaat varen. Nog altijd is niet duidelijk of en wanneer de moskee er komt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden