Update

Moskeeruzie naar climax

De Westermoskee, Aya Sofia moskee aan de Postjesweg bij het Rembrandtpark. De moskee zal op korte termijn ontruimd worden. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
De Westermoskee, Aya Sofia moskee aan de Postjesweg bij het Rembrandtpark. De moskee zal op korte termijn ontruimd worden. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Moskeevereniging Aya Sofia heeft stadsdeel West gedreigd vandaag weer het stadsdeelkantoor te bezetten als het stadsdeel geen medewerking geeft aan de bouw van de Westermoskee.

Per e-mail heeft voorzitter Fatih Dag van Manderen, de beleggingsmaatschappij die voor de Turkse culturele vereniging Milli Görüs aan de moskee werkt, het stadsdeel een ultimatum gesteld. Als het niet voor tien uur vanochtend over de brug kwam, zou het stadsdeelkantoor wederom het toneel zijn van acties.

Donderdag kwam het ook al tot een bezetting van het stadsdeelkantoor. Daarbij werden 35 moskeegangers gearresteerd. Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA) heeft er nu genoeg van en verbreekt de gesprekken met Manderen.

Om met de bouw te kunnen beginnen moet Manderen bij het stadsdeel een bouwveiligheidsplan indienen. Maar zelfs de eenvoudigste informatie, bijvoorbeeld over de plaats van de hekken en een bouwkeet, kan Manderen niet leveren, volgens het stadsdeel.

Als Manderen wel over de benodigde informatie beschikt, mag de maatschappij zich weer melden op het stadsdeelkantoor. Maar Kuitenbrouwer heeft er 'een hard hoofd in' dat het nog tot de bouw van de Westermoskee zal komen. ''We beginnen te twijfelen of deze partij dat voor elkaar krijgt.''

Het stadsdeel is nog niet zo ver dat de bouwvergunning wordt ingetrokken. Maar Kuitenbrouwer beraadt zich wel op nieuwe stappen.

Eerder dit jaar werd het geduld van het stadsdeel al tot het uiterste beproefd, toen Manderen het begin van de bouw maar bleef uitstellen. Het kwam tot een rechtszaak waarin Manderen werd verplicht binnen drie maanden met de bouw van de moskee te beginnen. Zo niet, dan verplichtte de rechter de beleggingsmaatschappij een dwangsom te betalen van 350.000 euro per dag, met een maximum van 3,5 miljoen euro.

Maar ook toen maakte Manderen geen aanstalten met de bouw te beginnen. De gemeente liet daarop in mei beslag leggen op 3,4 miljoen euro, het bouwdepot voor de moskee.

Kuitenbrouwer zegt de boosheid van de moskeegangers goed te begrijpen. ''Ze hebben al hun spaarcenten gegeven voor die moskee.'' Ook verkeren ze in onzekerheid nu ze begin november hun tijdelijke behuizing in het Broederhuis aan de Postjesweg moeten verlaten. Maar ze heeft ook de indruk dat de moskeeleiding hen tegen het stadsdeel opzet. ''De gemeenschap wordt verteld dat wij liegen, onze afspraken niet nakomen, dat het allemaal de schuld van de overheid is.''

Volgens Dag is er geen sprake van een dreigement. Volgens hem heeft hij slechts een 'protestactie' aangekondigd en is het stadsdeelkantoor openbaar terrein. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden