Moskee is flyeraars van radicale moslims zat

Aanhangers van de radicale islamitische organisatie Hizb ut Tahrir (HuT) flyeren bij moskeeën voor een staat waarin de sharia de dienst uitmaakt. Moskee Badr in de Willem Leevendstraat in West heeft daar nu schoon genoeg van.

Wachten voor aanvang van het gebed in een Nederlandse moskee. Beeld ANP
Wachten voor aanvang van het gebed in een Nederlandse moskee.Beeld ANP

De Nederlandse tak van Hizb ut Tahrir (letterlijk: partij van de bevrijding) houdt morgen een congres in het Rhone-congrescentrum bij Sloterdijk over de wens van Nederland een kalifaat, een islamitische staat, te maken.

HuT-aanhangers flyeren hiervoor voor deuren van Amsterdamse moskeeën. Said Amrani, bestuurslid van moskee Badr, op de kop van de Admiraal de Ruijterweg, wilde hen niet voor de deur van zijn moskee hebben. "Gisteren, met het vrijdagmiddaggebed, stonden ze hier te flyeren. We hebben gevraagd of ze weg wilden gaan, maar toen zeiden ze: 'Jullie kunnen ons niets verbieden; we flyeren toch niet ín de moskee?'"

Agressie geoorloofd
Zijn moskee waarschuwt op haar website voor HuT: 'In hun ideologie is agressie geoorloofd om hun politieke doeleinden te bereiken,' staat er te lezen, na een religieuze onderbouwing waarom HuT niet strookt met de opvattingen van de moskee over de islam. Deze tekst heeft de moskee ook op websites laten zetten waar HuT jongeren probeert te werven. "We waarschuwen vooral omdat we merken dat jongeren die niet in onze moskee komen, met hen in zee gaan, zonder dat ze over basale islamitische kennis beschikken, laat staan dat zeweten waar Hizb ut Tahir werkelijk voor staat," zegt Abdelilah Bouchmal, voorzitter van de jongerencommissie van moskee Badr. "Als jongeren dat wel wisten, zou Hizb ut Tahir lang niet zo veel aanhang hebben."

HuT is bereid geweld te gebruiken om een kalifaat te stichten, denkt de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Daar zal de beweging wel meer aanhang voor moeten krijgen. HuT zegt zelf alleen een ideologische strijd voor een kalifaat te voeren. In Duitsland en Pakistan is de organisatie verboden.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden