Moskee-internaten Rotterdam weigerden inspecties

Inspecties op vrijwillige basis bij moskee-internaten werken niet in Rotterdam, vindt verantwoordelijk CDA-wethouder Hugo de Jonge. Twee van de drie internaten werkten onvoldoende mee door onder meer geen inspectierondes toe te staan, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

Wethouder van Rotterdam, Hugo de Jonge. Beeld anp
Wethouder van Rotterdam, Hugo de Jonge.Beeld anp

Omdat er nog geen wettelijk kader is, vonden de inspecties plaats op vrijwillige basis. 'Maar dan zie je dat je eigenlijk geen poot hebt om op te staan', aldus De Jonge. Hij is daarom verheugd dat PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag bekendmaakte dat er nu een wettelijk kader komt om toezicht op veiligheid en het welzijn van kinderen mogelijk te maken.

De moskee-internaten van de vereniging ABI en stichting Manolya werkten onvoldoende mee. Een rondleiding en gesprekken met begeleiders en leerlingen waren onderdeel van de controle, maar 'ze vonden dat niet nodig', licht De Jonge toe. Na herhaaldelijk aandringen, beloofden de internaten de inspecteurs van GGD Rotterdam-Rijnmond overigens wel toe te laten. Binnen een week wordt de rest van de inspectie afgerond, zo staat in de brief.

De eerste uitkomsten daarvan laten zien dat alle drie de internaten aan de slag zijn gegaan met de eisen uit het landelijk kwaliteitskader. 'Desalniettemin moeten er nog wel verbeteringen worden doorgevoerd voordat de internaten kunnen voldoen aan de gestelde eisen. Met de uitkomsten van de inspecties kunnen de internaten richting geven aan deze verbeterslag', aldus De Jonge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden