Moskee in de stad (9): Scheiding tussen kerk en staat
Scheiden doet pijn, maar is in het geval van de Westermoskee onvermijdelijk geweest. Dit zien we in aflevering 9 van Moskee in de Stad, waarin de periode na 2007 centraal staat.
Deze jaren staan in het teken van splitsing en verwijdering. Zo scheurt het moskeebestuur, na onenigheid met het hoofdkantoor in Keulen, zich af van moederorganisatie Milli Görüs. Later, in 2011 neemt het bestuur ook afscheid van projectpartner en woningbouwcorporatie Stadgenoot - voorheen Het Oosten. Vanaf dat moment bouwen de Turken hún moskee zelf en levert de corporatie de omliggende appartementen eigenhandig op.
Anno 2014 vertelt bestuurslid Hüseyin Gündüz wat hijzelf, toenmalig moskeevoorzitter Fatih Dag en andere bestuursleden deden om het tij te keren. Na een bezoek aan hun grote leider Necmettin Erbakan kregen zij de kracht om eigenhandig door te gaan met de bouw. Daarnaast gaan we terug naar 2012, doen we filmden hoe bewoners Rob en Marieke een inloopavond over de aankomende bouw bezochten. Nu blikken zij terug op de bouw, die snel verliep. Dit was boven verwachting. Desondanks blijven de young professionals het moskeeproject kritisch volgen.
Dit is voorlopig de laatste aflevering van Moskee in de Stad. De volgende komt op Parool.nl als de Westermoskee wordt geopend.
Deel 1: De droom van de Turken
Deel 2: Nieuwe buren
Deel 3: Het uitzicht op een doorbraak
Deel 4: Van gebedshuis naar multicultureel vehikel
Deel 5: Tegenstand uit de buurt
Deel 6: De eerste steen op drijfzand
Deel 7: De liberale koers van Milli Görüs
Deel 8: Het financiële kaartenhuis