Video

Moskee in de stad (5): Tegenstand uit de buurt

Tien weken lang komt elke dinsdag een deel van de webdocumentaire Moskee in de Stad uit. Deze serie over de bouw van de beruchte Westermoskee in de Baarsjes is te volgen op Parool.nl. Deel 5: Tegenstand uit de buurt.

De omwonenden van de Westermoskee accepteren dat het godshuis een prominente plek inneemt in hun leefomgeving. Vooral de mogelijke parkeeroverlast en de oproep tot het gebed zorgen bij hen voor onzekerheid. Een aantal bewoners blijft daarom kritisch over de moskee. In 2000 was er ook al protest, maar dan tegen de komst van de Westermoskee an sich. Dit was feller en ging veel meer in detail en zou uitmonden in een gevecht om de hoogte van de minaret.

In aflevering vijf zien we een 'pleinoverleg', geïnitieerd door stadsdeel West, waarin de bewoners en bestuurders van de moskeevereniging samen praten over de toekomstige inrichting en het gebruik van het Piri Reïsplein. Hoeveel hebben de omwonenden en bestuurders eigenlijk in te brengen? Daarnaast blikken we terug op de strijd tussen de projectpartners en buurtbewoners in 2000. Oud-stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) en ex-woningbouwdirecteur Frank Bijdendijk (Het Oosten) komen aan bod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden