Video

Moskee in de stad (2): Nieuwe buren en een vreemde taal

Tien weken lang komt elke dinsdag een deel van de webdocumentaire Moskee in de Stad uit. Deze serie over de bouw van de beruchte Westermoskee in de Baarsjes is te volgen op Parool.nl. Deel 2: De verhoudingen met de buren.

Nu de bouw van de Westermoskee aan de gang is, worden de nieuwe Turkse buren zichtbaar. De bewoners van het Piri Reïs-wooncomplex wonen sinds 2011 rond de plek van de moskee, maar kennen hun nieuwe buren nog vooral uit de media. Hoe liggen de verhoudingen?

Een bewoonster maakt zich ernstige zorgen over de toekomst en de aankomende moskee. Ze wil alleen anoniem in beeld omdat ze bang is voor represailles en negatieve reacties. Tegelijkertijd organiseren de Turks-Nederlandse moskeebouwers een informatieochtend voor hun achterban om geld in te zamelen. Een van de bezoekers is bewoner en oud-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar (GroenLinks). Hij behoort niet tot de achterban en wil graag weten of de Turken ook een informatiebijeenkomst voor omwonenden in het Nederlands organiseren.

Na enig doorvragen krijgt hij het voor elkaar dat er nog een bijeenkomst komt.

In deze aflevering blikken we ook terug. Begin jaren negentig was de Amsterdamse moskeevereniging Aya Sofya meer gericht op Turkije dan op de Nederlandse samenleving. In de media werd veelvuldig gespeculeerd over de Turks-islamitische beweging Milli Görüs, waar de moskeevereniging Aya Sofya onder valt. Wat is het ware gezicht van Aya Sofya en hoe zijn de verhoudingen toen en nu?

Met oud-stadsdeelvoorzitters Freek Salm en Henk van Waveren (beiden PvdA) van De Baarsjes kijken we terug op het verleden en spreken we over het heden. Ook komen toenmalig Milli Görü¿' voormannen Haci Karacaer en Üzeyir Kabaktepe aan het woord. Was hun beweging een in zichzelf gekeerde club of wilden ze integratie bewerkstellingen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden