Moskee in Amsterdam extreem

AMSTERDAM - De Amsterdamse El Tawheedmoskee heeft op haar website ruimte geboden aan een radicale Egyptische prediker.

Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in een vandaag verschenen rapport over de dreiging van terrorisme. Een woordvoerder van de NCTb kon niet zeggen om welke prediker het gaat. Ook is niet duidelijk of de boodschap nog op de website te vinden is. De El Tawheedmoskee was niet bereikbaar voor commentaar.

De rol van de El Tawheedmoskee is volgens de NCTb tegengesteld aan de algemene ontwikkeling binnen de moslimgemeenschap. Daar is de weerstand tegen radicalisme 'onverminderd hoog'.

Ook binnen de ultra-orthodoxe salafistische beweging is sinds enkele jaren distantiëring van gewelddadige radicalisering zichtbaar, aldus het rapport.

De dreiging van een terroristische aanslag blijft 'substantieel'. Die komt van internationale jihadistische groeperingen zoals Al Qaida en de Islamic Jihad Union. ''Zij hebben nog steeds de intentie om aanslagen te plegen tegen Nederlandse belangen.''
De aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan en de vermeende belediging van de islam zijn motieven om Nederland als doelwit te kiezen.

De loos gebleken dreiging in Amsterdam vorige maand wordt op landelijk niveau geëvalueerd, heeft de minister van Justitie gezegd. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden