Update

Morsi praat met legerleiding over ultimatum

President Mohamed Morsi praat maandag met legerleider Abdel Fattah al-Sisi over het ultimatum dat het leger de president heeft opgelegd. In een speech zei al-Sisi maandag dat Morsi 48 uur de tijd heeft om aan de eisen van de oppositie te voldoen. Lukt dat niet, dan zal het leger ingrijpen en met een 'politieke routekaart' komen.

redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Op de Facebookpagina van Morsi werd maandagavond melding gemaakt van het gesprek. Daarbij werden beelden getoond van een glimlachende Morsi, Kandil en al-Sisi. Het is onduidelijk wanneer die beelden zijn opgenomen.

Generaal al-Sisi noemde in zijn speech de massale protesten van zondag 'ongeëvenaard' en 'glorieus'. Hij benadrukte dat het leger zich niet met politiek wilt bemoeien, maar waarschuwde dat hoe langer de demonstraties duren, des te groter de impasse dreigt te worden.

Hij riep de politici op samen te werken om Egypte vooruit te helpen. President Morsi heeft daarvoor 48 uur de tijd. De toespraak van al-Sisi werd door de betogers op het Tahrirplein met een explosie van vreugde ontvangen.

Leger
Met de uitspraken van al-Sisi stortte het leger zich na een lange stilte alsnog in de politiek. Het lijkt erop dat het leger als een soort scheidsrechter wil optreden. De grootste salafistische partij, Al Nour, zei 'grote zorgen' te hebben over de bemoeienis van het leger. En een politicus van de Islamitische Broederschap liet aan persbureau Reuters weten dat 'iedereen de verklaring van het leger afwijst'. De twee partijen vrezen een militaire coup. Sommige oppositieleden hopen daar juist op. Dat zou namelijk betekenen dat er een overgangsregering wordt ingesteld waarna er snel nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven.

De Egyptische politie is intussen openlijk in opstand gekomen en bericht op haar Facebookpagina geen vinger uit te zullen steken ter bescherming van kantoren van de Moslimbroederschap.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag tijdens een bezoek aan Tanzania dat de protesten tot dusver niet tot het massale geweld hebben geleid waarvoor werd gevreesd, maar dat het gevaar nog niet is geweken. De Verenigde Staten willen democratie in Egypte zien, aldus Obama, en daarbij maakt het niet uit welke leider dat kan waarmaken. Het Pentagon zei maandagavond de uitspraken van het leger te analyseren en wilde niet vooruitlopen op de gebeurtenissen in de komende 48 uur.

Obama benadrukte dat Morsi democratisch is gekozen, maar dat hij de oppositie en minderheden in het land moet respecteren. Hij riep alle partijen op zich te onthouden van geweld.

Aftreden
Sinds zondag zijn miljoenen Egyptenaren de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Morsi, zij eisen het aftreden van de machthebbers. De demonstratie op het Tahrirplein is de grootste sinds de opstand die in 2011 een einde maakte aan het bewind van toenmalig president Mubarak. 'Tahrir' was toen het epicentrum van de protesten. De demonstranten scandeerden zondag zelfs dezelfde leus als toen: 'Het volk wil de val van het regime'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden