'Morsi heeft het er naar gemaakt'

De woensdag afgezette president van Egypte, Mohamed Morsi, heeft het er naar gemaakt. Dit vindt de aan het Instituut Clingendael verbonden Egyptisch-Nederlandse politicoloog Atef Hamdy. Morsi maakte van het vergroten van zijn macht en het versterken van de positie van de Moslim Broederschap een obsessie, die hem fataal is geworden. Velen die vorig jaar nog met hem sympathiseerden, zijn blij dat hij weg is.

Aanhangers van Morsi Beeld ANP
Aanhangers van MorsiBeeld ANP

'Morsi kan niet verweten dat hij in zo'n korte tijd geen oplossingen heeft geboden voor de structurele economische problemen van het land, maar politiek en diplomatiek sloeg hij blunder op blunder.' Hij misdroeg zich bovendien jegens de Egyptenaren die in de revolutie van januari 2011 hoopten op een democratische samenleving, aldus Hamdy die de staatsgreep van woensdag 'geen klassieke staatsgreep noemt'.

De militairen hebben niet meteen de macht gegrepen, maar Morsi nog eens 48 uur de tijd gegeven naar oplossingen te zoeken. Hij had bijvoorbeeld vervroegde verkiezingen kunnen uitschrijven zoals de oppositie had gevraagd. Maar Morsi wilde geen concessies doen en zocht zoals voor hem gebruikelijk de confrontatie. Morsi heeft volgens Hamdy zijn belofte 'president voor alle Egyptenaren te zijn' gebroken. Daarmee is hij ook een groot deel van de kiezers kwijt die wel op hem hebben gestemd, maar die geen enthousiaste Moslimbroeders zijn.

Dat maakt een snelle sterke comeback van de Moslim Broederschap nu onwaarschijnlijk. Hamdy moest wel aan 'Algerijnse toestanden' denken. In Algerije brak een bloedige burgeroorlog uit toen het leger begin 1992 met een staatsgreep voorkwam dat de islamisten van het Islamitische Heilsfront een verkiezingsoverwinning gingen behalen. Maar de staatsgreep van woensdag is daar moeilijk mee te vergelijken, zei Hamdy, omdat Morsi al een jaar de tijd heeft gehad om te regeren, maar die tijd heeft verprutst door te falen op alle terreinen. De broederschap is volgens Hamdy overigens geen homogene club en het risico bestaat dat de meest extreme stromingen naar de wapens grijpen.

Hamdy juicht de coup toe. Volgens hem is de legertop nu relatief jonger en houdt zich meer bezig met de noden van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden