Morsi beëdigd als president Egypte

De conservatieve Mohammed Morsi is zaterdag door het Opperste Constitutionele Hof officieel beëdigd als president van Egypte. Morsi werd door het afleggen van de eed het vijfde staatshoofd sinds ongeveer zestig jaar geleden de monarchie omver werd geworpen.

Redactie
Mohamed Morsi spreekt zijn aanhangers toe Beeld EPA
Mohamed Morsi spreekt zijn aanhangers toeBeeld EPA

Morsi werd afgelopen zondag tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen, maar voordien had de Opperste Raad van de Strijdkrachten de bevoegdheden van de nieuwe president al ingeperkt. Het door islamisten gedomineerde parlement werd ontbonden en de militaire raad richtte een nieuwe Nationale Defensieraad op die verantwoordelijk werd voor militaire en veiligheidsaangelegenheden.

Vrijdag zwoer Morsi in een felle toespraak dat de macht van het volk boven alles gaat en dat niemand bevoegdheden bij de president kan weghalen. 'Iedereen hoort mij nu. De regering, het leger en de politie: geen macht boven deze macht', zei hij tegen zijn aanhangers. 'Jullie zijn het gezag en de legitimiteit die door geen ander wordt geëvenaard. Jullie zijn de bron van legitimiteit en iedereen die door een andere wordt beschermd zal verliezen.'

Dat Morsi desalniettemin instemde het afleggen van de eed voor de rechters van het Opperste Constitutionele Hof, in plaats van voor het parlement, zoals gebruikelijk is, is een teken dat hij toch buigt voor de wil van de generaals. De machtsstrijd tussen het leger en Morsi is dus nog lang niet gestreden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden