'Moppie' aangehouden in cel

AMSTERDAM - De 35-jarige Mohamed R., bijgenaamd 'Moppie', is aangehouden in verband met een dubbele moord in 1993 in Ouderkerk aan de Amstel.Twee Joegoslaven werden destijds dood aangetroffen in een uitgebrande auto.

'Moppie', die in het verleden verdachte is geweest in meerdere moordonderzoeken, werd aangehouden in zijn cel; hij zit een straf uit wegens handel in xtc.

Het openbaar ministerie beschouwt Mohamed R. als een soort compagnon van de recent door Marokko aan Nederland uitgeleverde Jesse R., zoon van cocaïnehandelaar Greg R. 'Moppie' en Jesse zouden betrokken zijn geweest bij een reeks liquidaties.

De advocaat van 'Moppie' R., Jan-Hein Kuijpers, wil niet veel kwijt over de arrestatie. ''Mijn cliënt zit in alle beperkingen, hij mag geen contact hebben met de buitenwereld, dus ik kan er niets over zeggen.''

Kuijpers is wel van mening dat zijn cliënt en ook Jesse R. slachtoffer zijn van 'stemmingmakerij'. ''Iedereen is druk bezig ze van alles en nog wat in de schoenen te schuiven, maar bewijs is er niet.''

De zaak waarin 'Moppie', lange tijd vertrouweling van hasjbaron Henk 'Zwarte Cobra' Rommy, nu

is aangehouden, dateert van vijftien jaar geleden. De 22-jarige Bosniër Salim Hadziselimovic en de negentienjarige Serviër Djordje Ilic werden in 1993 op een parkeerplaats aan de Ouderkerkerplas dood aangetroffen in een uitgebrande auto.

Lange tijd waren de moorden een raadsel. Op grond van verklaringen van 'kroongetuige' Peter la Serpe denkt justitie de Ouderkerker zaak tot een oplossing te kunnen brengen.

In november vorig jaar werden in dezelfde zaak al Raymond V. aangehouden en zijn zuster Malika V., in 1993 de vriendin van 'Moppie' R. Malika is alweer vrij, Raymond zit nog vast.

Raymond V. moest twee weken geleden voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Hij lijdt aan de ziekte van Huntington, die de hersenen aantast, en heeft in de zaak van de dubbele moord een bekentenis afgelegd. Hij zou de beide Joego's hebben doodgeschoten. De twee verbleven voor de moord bij de familie V. thuis.

Wat er aan de hand is geweest, is nog een raadsel. Mogelijk speelde een ripdeal een rol, er is ook sprake van verkrachting van Malika V. door de Joegoslaven. Zijn advocaten vroegen vrijlating van Raymond V., omdat zijn ziekte tot de bekentenis zou hebben geleid, maar de rechtbank wees dat af.

'Moppie' R. werd eind vorig jaar ook al eens aangehouden voor een dubbele moord in Antwerpen, ook in 1993. Kort daarop liet justitie die verdenking wegens gebrek aan bewijs weer vallen. In die Antwerpse zaak werd eerder deze week wel een zestigjarige man aangehouden, eveneens in zijn cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden