Moorman: 'Ernstige zorgen over bestuur Cheider'

De orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Buitenveldert doet onvoldoende om de sociale veiligheid op de onderwijsinstelling te waarborgen.

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider. Beeld anp
De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider.Beeld anp

Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een onderzoeksrapport.

Eerder dit jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam een voormalige leraar van de school tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens het plegen van ontucht met een dertienjarige leerling. Hij werd verdacht van het misbruiken van vijf andere scholieren, maar dat leidde niet tot een veroordeling.

In 2012 kwamen de eerste meldingen over de leraar binnen bij de school. De onderwijsinspectie stelde hierop een onderzoek in naar de veiligheid van scholieren en het handelen van het bestuur.

Taken en rollen
''Het bestuur voldoet in belangrijke mate aan de zorgplicht voor de sociale veiligheid maar schiet, ondanks goede intenties, tekort in de borging daarvan," aldus de inspectie.

Daarbij vertoont het beleid te weinig samenhang en wordt er in de praktijk weinig mee gedaan. Zo is er een anti-pestcoördinator en een vertrouwenspersoon aangesteld, maar is binnen de school onvoldoende bekend wie dat zijn en wat hun taken en rollen zijn.

De school schrijft in een mail dat het bezig is om te verbeteren. "Het Cheider werkt momenteel aan een aantal belangrijke herstelopdrachten. Dat gaat in goede harmonie met de Inspectie en andere betrokkenen. Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is, want het Cheider is een kleine school met helaas zeer beperkte middelen."

De inspectie stelt ook vast dat het bestuur tijdens de zedenzaak in 2012 niet adequaat heeft gehandeld. "Het heeft, ondanks herhaaldelijk aandringen van de inspectie, onnodig lang gewacht met het doen van aangifte.

Ook heeft het bestuur in 2012 weinig aandacht besteed aan de communicatie met het personeel, de ouders en de leerlingen. Dit alles heeft geleid tot een blijvende vertrouwensbreuk tussen het bestuur en een deel van de ouders."

Financiële problemen
De financiële problemen van de school maakten de situatie er niet beter op, stelt de inspectie. De financiële situatie is nog altijd "precair", schrijft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

De "ernstige zorgen en risico's" in het inspectierapport vragen om blijvend "intensief toezicht" door de inspectie, schrijft Slob. Komend voorjaar kijkt de inspectie of het bestuur beterschap heeft getoond. Dan beslist de minister of hij verdere maatregelen moet nemen. Nu ziet hij daar nog onvoldoende reden toe.

undefined

Reactie Marjolein Moorman: 'Bestuur moet conclusies trekken'

De Amsterdamse wethouder Onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) schrijft woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat ze "ernstige zorgen heeft over het bestuur van Cheider" naar aanleiding van het onderzoek.

"Ik sluit me aan bij de conclusie van de Onderwijsinpectie en de minister dat de opstelling van het bestuur afbreuk doet aan het noodzakelijke vertrouwen in het bestuur waar het gaat om het waarborgen van de sociale veiligheid op school. Ik vind de bevindingen over de handelswijze van het bestuur en het gebrek aan verbetering van de bestuursstructuur zeer ernstig."

Ze neemt het het bestuur zeer kwalijk dat het nog steeds vindt adequaat gehandeld te hebben na de zedenzaak in 2012. "Van een bestuur waar zo'n ernstige zaak heeft gespeeld, verwacht ik meer."

"Het bestuur is sinds 2012 grotendeels hetzelfde gebleven, en in die zes jaar tijd is onvoldoende verbetering opgetreden. Ik vind dat het bestuur de uitkomsten serieus moet nemen en zijn conclusies moet trekken in het belang van de kinderen en de school."

Moorman schort ook de verkennende gesprekken op die de gemeente Amsterdam met het Cheider voert over nieuwe huisvesting en de voorschool, tot de uitkomsten van het vervolgonderzoek bekend zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden