Moordproces Terre'Blanche verdeelt Zuid-Afrika tot op het bot

Een rechtbank in Zuid-Afrika is vandaag begonnen met het proces tegen twee verdachten van de moord op Eugene Terre'Blanche. De 69-jarige leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandbeweging (AWB) werd in april vorig jaar dood aangetroffen in de slaapkamer van zijn boerderij in Ventersdorp, op ongeveer 120 kilometer ten westen van Johannesburg.

Terre'Blanche in 2004. Beeld afp
Terre'Blanche in 2004.Beeld afp

De politie arresteerde na de moord twee verdachten met een donkere huidskleur die in dienst waren van de blanke Terre'Blanche. Het misdrijf zou zijn gepleegd in verband met een ruzie over achterstallig salaris. Terre'Blanche zou tijdens een middagdutje in zijn bed dood zijn geslagen met machetes en loden pijpen. De verdachten waren ten tijde van de moord 15 en 28 jaar oud.

Terre'Blanche zat zelf 3 jaar in de gevangenis voor poging tot moord in 2001 op een arbeider met een donkere huidskleur.

De rechtszaak gaat gepaard met toenemende spanningen tussen aanhangers van Terre'Blanche en de lokale gemeenschap van donkere Zuid-Afrikanen in Ventersdorp. De autoriteiten hadden gisteren een groot aantal politieagenten ingezet bij het gerechtsgebouw om ongeregeldheden tussen beide groepen te voorkomen.

Vorig jaar ontstonden er na de arrestaties in Ventersdorp rellen tussen woedende AWB'ers en sympathisanten van de verdachten.

Apartheidsstrijder

Terre'Blanche bleef tot zijn dood een voorvechter van verregaande rassenscheiding. Voor de val van het Apartheidsbewind streed hij voor het behoud van de 'witte suprematie' in Zuid-Afrika. Daarvoor dreigde hij zelfs met het beginnen van een burgeroorlog. Eens de apartheid in 1994 werd afgeschaft, pleitte Terre'Blanche voor de oprichting van een 'Boeren Volksstaat', waar Afrikaners souverein de macht zouden hebben.

Na de moord verscheen president Zuma op de nationale televisie om het land tot kalmte te manen. De sfeer in het land was al een aantal dagen erg gespannen, nadat Julius Malema, toenmalig leider van de jeugdafdeling van het ANC, een racistisch getint lied had gezongen. Het lied in kwestie , 'Shoot de boer', roept op tot het vermoorden van blanke boeren. Door de moord op Terre'Blanche, werd het zingen van de tekst verboden bij wet.

Misbruik

Het motief voor de moord op Terre'Blanche is omgeven door onduidelijkheid. De officiële lezing luidt een dispuut over achterstallig loon. Maar direct na de dood van Terre'Blanche deden hardnekkige geruchten de ronde dat de AWB-voorman had geprobeerd de jongens seksueel te misbruiken. Het lijk van Terre'Blanche werd vanaf zijn middel ontkleed aangetroffen.

De advocaten van de verdachten gebruikt het misbruikargument in ieder geval bij hun verdediging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden