PlusAnalyse

Moordplannen te vaag voor forse straf in zaak 26Koper

Niet zeventien, maar acht jaar cel kregen de hoofdverdachten in het megaproces 26Koper. Zij zijn dolblij, justitie baalt en gaat in hoger beroep.

Wapens die zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein Beeld anp
Wapens die zijn aangetroffen in een opslagruimte in NieuwegeinBeeld anp

De toehoorder voelde de pijn in het hart van de Amsterdamse rechtbank die de hoofdverdachten in megazaak 26Koper maandag veroordeelde tot slechts acht jaar cel, voor het vormen van een criminele organisatie die onder meer liquidaties voorbereidde en een enorm wapenarsenaal bezat.

De wet is nu eenmaal de wet. De verdachten vielen in elkaars armen.

Aanklagers Koos Plooij en Henk Mous hadden tot zeventien jaar cel gevorderd tegen de hoofdverdachten, maar de rechtbank vindt dat die straf niet mag worden opgelegd. Weliswaar achten ook de rechters bewezen dat de groep uit de regio Utrecht onderwereldmoorden voorbereidde, maar om welke concrete liquidaties dat ging, is onvoldoende komen vast te staan.

Dan rest alleen de maximumstraf voor het lidmaatschap van de criminele organisatie plus nog een derde deel daarbovenop voor het bezit van ongeveer honderd wapens, waaronder automatische.

Professioneel
De verdachten vormden een 'zeer actieve' criminele organisatie die op professionele wijze liquidaties voorbereidde en andere misdrijven pleegde, zo stelt de rechtbank vast.

In twee opslagboxen van verhuurder De Opslagman in Nieuwegein vond de politie op 15 juli 2015 onder meer 92 vuurwapens (waaronder 38 automatische wapens), negen scherfgranaten en dertien kogelwerende vesten. Elders lagen nog losse wapens.

Via afgeluisterde gesprekken en e-mailverkeer uit versleutelde PGP-Blackberry's die het Nederlands Foren­sisch Instituut had weten te kraken, werd duidelijk dat de verdachten structureel zware misdrijven voorbereidden.

Zeker vijf kennelijke doelwitten waren heimelijk gefilmd door enkele verdachten, maar de rechtbank acht niet glashard bewezen dat het de bedoeling was hen te vermoorden, en niet bijvoorbeeld te ontvoeren of af te persen. Niettemin was de groep uit op 'een grote mate van ontwrichting van de samenleving', stelt de rechtbank. "Een ergere soort criminele organisatie valt moeilijk te bedenken," zei rechtbankvoorzitter Peter Björn Martens bij het voorlezen van de vonnissen.

Hoofdverdachten
De verdachten zijn voornamelijk afkomstig uit de regio Utrecht, maar de groep had tal van lijntjes met Amsterdam. Het onderzoek was ooit begonnen nadat de vluchtauto was gevolgd die de schutters hadden gebruikt bij de liquidatie van de Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha, op 22 mei 2014 in Amstelveen.

Tijdens het onderzoek werd in de Bijlmerflat Kikkenstein Abderrahim Belhadj geliquideerd: een van de criminelen die de groep stiekem had gefilmd tijdens observaties.

In het huis van verdachte Werner E. lag een administratie waarin concrete misdrijven waren beschreven en waarin 19 miljoen euro omzet omging.
De vier hoofdverdachten krijgen volgens het vonnis van de rechtbank acht jaar cel, één verdachte krijgt zeven jaar, drie verdachten krijgen drie jaar en anderen krijgen lager straffen.

Rechtbanktekening met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S.,Mourad B. en achter: rechtbank voorzitter Mr. Martens en de getuige deskundige in de rechtzaal Beeld anp
Rechtbanktekening met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S.,Mourad B. en achter: rechtbank voorzitter Mr. Martens en de getuige deskundige in de rechtzaalBeeld anp

De vele afgeluisterde gesprekken, ook via afluisterapparatuur die de recher­che in een auto had geplaatst, gaven een gedetailleerd beeld van de misdrijven die de verdachten kennelijk voorbereidden of pleegden. Ook was te horen hoe enkele verdachten gingen 'proefschieten' met (automatische) wapens.

Spotters en hitters
De verdachten waren in de weer met het rijklaar maken van twee gestolen auto's, zo was te zien op beelden van observatiecamera's die de recher­che had geplaatst. In de administratie van Werner E. waren posten opgenomen voor betalingen aan 'spotters' (leden van een soort van eigen observatieteam) en 'hitters' (kennelijke huurmoordenaars).

Dat alle omstandigheden tezamen het bewijs vormen dat de groep moorden voorbereidde, is de rechtbank niet met justitie eens. Het teleurgestelde Openbaar Ministerie moet in hoger beroep maar een nieuwe poging doen precies duidelijk te maken dat de groep doelwitten daadwerkelijk wilde (laten) doodschieten.

17

De aanklagers hadden tot 17 jaar cel geëist, maar de rechtbank kwam nog niet tot de helft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden