Moordonderzoek Vaatstra een van langstlopende ooit

Het politie-onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999 is één van de langstlopende en meest intensieve ooit. Nu is duidelijk dat de verkrachter en moordenaar van de toen 16-jarige Marianne waarschijnlijk in de buurt woonde en haar kende. Het Openbaar Ministerie wil grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek doen onder personen uit de omgeving, om te kijken of er familieleden van de dader te vinden zijn.

null Beeld anp
Beeld anp

Een overzicht van gebeurtenissen in de zaak:

1 mei 1999: Het lichaam van Marianne wordt gevonden in een weiland bij het dorpje Veenklooster. Ze was de avond ervoor, Koninginnedag, op een feest geweest en was alleen op de fiets op weg gegaan naar huis in Zwaagwesteinde.

Augustus 1999: Justitie en politie richten zich op het asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum. Twee asielzoekers, een Irakees en een Afghaan, zouden kort na de moord het azc hebben verlaten. De twee worden in Turkije en Engeland aangehouden. DNA-onderzoek pleit hen vrij.

Oktober 1999: Veel mensen blijven overtuigd dat een asielzoeker de dader is. Tijdens een bijeenkomst over uitbreiding van het azc bekogelen omwonenden de burgemeester en medewerkers van het COA met eieren.

Oktober 2000: De roep om grootschalig DNA-onderzoek onder bijna 20.000 mannen in Kollum en omgeving stuit op politieke weerstand. Wel hebben circa 900 mannen DNA afgestaan.

Juni 2002: Het rechercheteam komt met een daderprofiel: de moordenaar zou een Europese, blanke man zijn.

2004-2012: Tal van politie-onderzoeken leveren niets op. De ouders van Marianne beschuldigen justitie van geknoei. In 2007 neemt het '3D-team' van politie en OM de zaak opnieuw onder de loep.
April 2012: Door wetgeving is verwantschapsonderzoek nu mogelijk. Justitie hoopt op een match in de DNA-databank van het op Marianne gevonden DNA met het profiel van iemand die mogelijk familie is van de dader.

Mei 2012: Het 3D-team zegt dat Marianne de moordenaar kende en dat die waarschijnlijk in de buurt woont of woonde. Dit wordt ondersteund door een aansteker die Peter R. de Vries in zijn uitzending laat zien. De aansteker zat in de tas van Marianne en er zat DNA op dat matcht met het DNA op haar lichaam.

22 Juni 2012: Het gevonden DNA matcht vooralsnog niet met materiaal uit de DNA-databank. Het OM bereidt een aanvraag voor grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek onder personen uit de regio voor, om te kijken of er iemand verwant is aan degene van wie het gevonden DNA is. Uit tips blijkt dat de aansteker destijds waarschijnlijk in de buurt is verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden