'Moordmakelaar Ali Akgün was gewaarschuwd voor liquidatie'

22 december, twee dagen voordat Amsterdammer Ali ­Akgün in Istanboel werd geliquideerd, was hij gewaarschuwd dat een liquidatie dreigde in opdracht van de omgeving van iemand die hij volgens justitie in Nederland zelf had willen laten vermoorden.

Paul Vugts
Ali Akgün, hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, werd in decmber in de Turkse stad Istanbul doodgeschoten in zijn auto. Beeld ANP
Ali Akgün, hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, werd in decmber in de Turkse stad Istanbul doodgeschoten in zijn auto.Beeld ANP

Dat zei Akgüns advocaat, Nico Meije­ring, gisteren tijdens de behandeling in beroep van de grote liquidatiezaak Passage, waarin 'moordmakelaar' Akgün ervan wordt beschuldigd opdracht te hebben (door)gegeven tot zeker zes moorden - waarvan de meeste niet zijn gepleegd. 'Nog geen drie maanden' eerder had Akgün volgens zijn raadsman al verteld dat 'geluiden' opgingen dat rivalen hem wilden ombrengen.

Dat de moord op Akgün mogelijk wraak was in verband met de beschuldigingen in Passage, was voor Meijering aanleiding op te merken dat 'het Passageproces ongetwijfeld onbedoeld een slachtoffer lijkt te hebben gemaakt'.

Hij vroeg het Openbaar Ministerie (OM) zich ondanks Ak­güns dood over diens (on)schuld uit te spreken. Meijering las ook een emotionele mail voor van Akgüns weduwe, waarin staat dat Akgün zich 'bijna vier jaar heeft moeten verdedigen tegen valse beschuldigingen', vooral door kroongetuige Peter la Serpe. In sommige media is haar man 'steeds als monster' neergezet. De weduwe is 'boos' dat haar man 'jaren ten onrechte in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zat, waar hij zijn kinderen niet kon zien'.

Het gerechtshof had Meijering 'niet willen hinderen' bij het voorlezen van de mail, al zag voorzitter Ruud Veldhuisen daarvoor 'geen strafvorderlijke grond'. Dat Meijering zijn verhaal hield vanwege de verdenkingen in Passage, 'verbaasde' Veldhuisen, omdat het 'meer een breed statement' betrof dan het aangekondigde verzoek.

Het OM zei 'niets te kunnen' met Meij­e­rings verhaal. Advocaat-generaal Cynthia de Jong: 'Het verband tussen de moord op Akgün en de verdenkingen van het OM zien wij niet. Wij vinden dit een moeizaam betoog.' Atilla Önder, één van de mannen die Akgün volgens justitie wilde vermoorden, laat weten dat hij niet weet waar Meijering op doelt. 'Ik heb niets met de liquidatie van Ali te maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden