Moordenaar broer kroongetuige: 'Ik wist niet wie ik doodschoot'

Shurandy S. (40), de moordenaar van de onschuldige Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B, zegt dat hij ver van tevoren de opdracht had aangenomen iemand te liquideren. Maar hij wist niet wie dat moest worden.

Paul Vugts
Politieonderzoek na de moord op de broer van de kroongetuige Beeld anp
Politieonderzoek na de moord op de broer van de kroongetuigeBeeld anp

Hij zegt niet te hebben geweten wie degene was die hij op 29 maart met meerdere kogels doodschoot in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Hij wil niet zeggen van wie hij de opdracht voor de moord heeft gekregen of wie daarbij verder betrokken was.

In de schriftelijke verklaring van vier pagina's die S. heeft afgelegd bij de politie stelt hij dat hij in het najaar van 2017 al was benaderd met de vraag of hij een liquidatie wilde plegen en dat hij die opdracht had aangenomen.

Achteraf
In januari moest hij een garagebox huren om daar de latere vluchtauto in te parkeren.

De dinsdag voor de uiteindelijke liquidatie kreeg hij een foto van Reduan B., diens werkadres, zijn werktijden en instructies over hoe de liquidatie uit te voeren. Hij kreeg toen ook de wapens.

Pas achteraf hoorde hij dat hij een volstrekt onschuldige buitenstaander had vermoord, zegt hij.

S. heeft in grote lijnen verteld hoe hij de moord heeft gepleegd. Die verklaring bevestigt volgens justitie 'het planmatig karakter van de moord' en 'past naadloos bij de overige onderzoeksbevindingen', zodat de zaak wat het bewijs betreft rond is.

Gevolgen desastreus
Officieren van justitie Caroline Cnossen en Saskia de Klerk twijfelen er niet aan dat de moord 'een directe, afgrijselijke reactie was op het feit dat deze kroongetuige meewerkt met justitie', zeiden ze donderdagmorgen op een inleidende zitting.

"Dit maakt dat deze zaak bij ons allemaal is ingeslagen als een bom," zei Cnossen. "We zijn inmiddels helaas bekend met liquidaties waar in plaats van het beoogde doelwit een andere onschuldige burger soms zelfs in bijzin van kind en familie, dodelijk wordt getroffen door vuurwapengeweld. Het is echter niet eerder voorgekomen dat een volstrekt onschuldige burger doelbewust is geliquideerd omdat een familielid er voor heeft gekozen bij te dragen aan de opsporing."

De gevolgen voor de rest van de familie zijn desastreus. "De nabestaanden moeten het verlies van Reduan zien te verwerken terwijl zij halsoverkop huis en haard hebben moeten verlaten."

Alles over de zaak in ons dossier Kroongetuige

null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden