Update

Moorddossier Endstra niet in handen van Paarlberg

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg krijgt niet de beschikking over het dossier-Enclave, het onderzoeksdossier rond de vooralsnog onopgeloste moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Deze werd op 17 mei 2004 in Amsterdam-Zuid doodgeschoten.

ANP/Redactie
Jan-Dirk Paarlberg (R) met zijn advokaat Gabriel Meiers. Foto © anp Beeld
Jan-Dirk Paarlberg (R) met zijn advokaat Gabriel Meiers. Foto © anp

Paarlberg, die in hoger beroep terechtstaat op verdenking van witwassen, wil het dossier hebben omdat het de hele administratie van Endstra zou bevatten. Volgens het Openbaar Ministerie beschikken Paarlberg en zijn advocaten al over de relevante stukken uit dat onderzoek.

Vandaag wees het gerechtshof in Amsterdam daarop in de afwijzing van het verzoek. Daarnaast loopt het onderzoek naar de moord nog en heeft justitie er belang bij om het dossier onder zich te houden.

Witwassen
Paarlberg deed jarenlang zaken met Endstra. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Haarlem Paarlberg tot 4,5 jaar cel voor onder meer het witwassen van 17 miljoen euro, die crimineel Willem Holleeder van Endstra heeft afgeperst. Holleeder is een apart proces veroordeeld tot negen jaar cel. Paarlberg heeft altijd ontkend dat hij iets met Holleeder te maken heeft gehad.

De betalingen van Endstra vormden volgens Paarlberg onderdeel van de ontvlechting van hun zakelijke belangen. Evenals die van Holleeder worstelen Paarlbergs advocaten met het feit dat Endstra dood is en niet meer gehoord kan worden. De raadslieden moeten zich verlaten op andere getuigen, van wie het hof er vrijdag een aantal toewees.

Dino Soerel
Onder hen is Dino Soerel, verondersteld topcrimineel en in die hoedanigheid handlanger van Holleeder. Soerel zit momenteel vast in het kader van een grote drugszaak. Ook figureert hij als een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. In geheime gesprekken voor zijn dood met de politie wees Endstra Soerel aan als een van de lieden met wie Holleeder als afperser samenspande.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden