Update

Moordaanslag op topcrimineel Nico V. ligt niet voor de hand

De woonboerderij in Zwaag van de in de Amsterdamse onderwereld beruchte crimineel Nico V. is gisteravond afgebrand. De politie onderzoekt het gerucht dat er brandbommen zijn gegooid.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de stolpboerderij in de Dorpsstraat in Zwaag was vanmorgen nog maar weinig over. Nico V. (50) of zijn twee vriendinnen en kinderen waren niet aanwezig toen de brand rond zeven uur gisteravond uitbrak.

Dat de brandstichting moet worden beschouwd als een aanslag op Nico V., zoals wordt beweerd, ligt niet voor de hand. Zelf was hij nog zelden in de boerderij, die te koop stond. Een moordaanslag door brandbommen op een dak te gooien is onwaarschijnlijk. Een vergelding vanwege een ruzie of een schuld lijkt logischer.

Later op de avond gisteren brandde elders in Zwaag een brom- of motorfiets uit. Woensdagochtend vroeg stond op weer een andere plek in Zwaag een gestolen auto in brand. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de diverse branden en is op zoek naar getuigen.

V. is al decennia een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij werd beschouwd als iemand die geweld pleegde voor de inmiddels allebei geliquideerde criminelen Sam Klepper (2000) en John Mieremet (2005).

V. zat een celstraf van twaalf jaar uit nadat hij op Koninginnedag 2002 een bezoeker van een kroeg in zijn woonplaats Hoorn had doodgeschoten om een bagatel.

Justitie is er bovendien van overtuigd dat hij het was die in december 2000 de tweede, mislukte aanslag pleegde op crimineel Cor van Hout (die in 2003 alsnog is vermoord).

V. zou vanaf een talud met een scherpschutterswapen op Van Hout schoot nadat die uit zijn auto was gestapt voor de woning van zijn vriendin in Amstelveen.

Zonder het aanvankelijk zelf door te hebben had de recherche volgens justitie live meegeluisterd met de voorbereidingen voor de aanslag. Ze 'tapte' toentertijd de telefoons van tal van kopstukken uit het milieu in het onderzoek naar de liquidaties van Jan Femer en Sam Klepper.

Lees vandaag (31-12) meer in Het Parool: 'Huis van Amsterdamse crimineel uitgebrand'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden