Moord Panama-Stad lijkt gelinkt aan Amsterdamse onderwereldvete

De 27-jarige Amsterdammer Khalid Jaafar, die op 27 december is geliquideerd in Panama-Stad, was daar in het gezelschap van verscheidene Amsterdamse criminelen - van wie enkele ook in beeld kwamen vanwege de onderwereldvete die al jaren woedt in Amsterdam.

Gwenette Martha werd in mei 2014 geliquideerd in Amstelveen. Beeld Amaury Miller
Gwenette Martha werd in mei 2014 geliquideerd in Amstelveen.Beeld Amaury Miller

In zijn gezelschap was ook Khalid J. (30), die op 31 oktober 2012 met beroepscrimineel Gwenette Martha en twee anderen was gearresteerd op de Dam, waar ze volgens justitie plannen beraamden Benaouf A. te vermoorden: een kopstuk van een groep rivalen met wie de groep rond Martha de onderwereldvete uitvecht waarin al meer dan twintig doden vielen.

Tegen Khalid J. is onlangs drie jaar en zeven maanden cel geëist voor zijn vermoede betrokkenheid bij dat moordplan en voor wapenbezit. De rechtbank doet 19 januari uitspraak.

Verkeersovertredingen
Jaafar, die opgroeide in de Amsterdamse Pijp, had geen strafblad van betekenis. Hij was door de kantonrechter veroordeeld voor verkeersovertredingen zoals te hard rijden. Hij was wel in de marge in beeld gekomen in zeker één onderzoek dat de recherche deed naar een relatie van hem, die als crimineel wordt beschouwd uit de entourage van Martha (die op 22 mei 2014 met grof geweld is geliquideerd in Amstelveen).

Jaafar was die vrijdagnacht met een Amsterdams gezelschap in club Le Palace geweest in Panama-Stad. Toen de groep de club verliet, werd die vanuit een auto beschoten met een of meer automatische wapens. Jaafar en een medewerker van de club werden gedood, Jaafars vriend Isham B. (27), ook uit De Pijp, werd door meerdere kogels geraakt, maar overleefde de schietpartij. Hij is inmiddels terug in Nederland.

Recherche
Kort na de liquidatie zijn een Fransman en een Colombiaan gearresteerd als verdachten. Een lokale politiechef zei in een Panamese krant dat de schietpartij 'verband houdt met activiteiten van de georganiseerde misdaad'. Of de groep Amsterdammers volgens de Panamese recherche in Zuid-Amerika crimineel actief waren, bijvoorbeeld in de drugshandel, is niet naar buiten gebracht.

Mogelijk waren in elk geval enkele leden van de groep op de vlucht omdat ze vreesden te worden geliquideerd vanwege de Amsterdamse onderwereldvete. De Amsterdamse recherche heeft contact met de Panamese autoriteiten over het moordonderzoek.

De geliquideerde Khalid J. verkeerde in de kringen rond de reeds vermoorde topcrimineel Gwenette Martha. Beeld Politie
De geliquideerde Khalid J. verkeerde in de kringen rond de reeds vermoorde topcrimineel Gwenette Martha.Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden